ГоловнаПолітика

Укрінформ оприлюднив обставини затримання журналіста Сущенка в Москві

Усі звинувачення у шпигунстві агентство відкидає.

Українське національне інформаційне агентство "Укрінформ" поширило заяву з приводу затримання в Москві власного кореспондента у Франції Романа Сущенка.

У ньому наголошено, що Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року, затримали 30 вересня.

"Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Він був затриманий в Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова «затримали»", - сказано в заяві.

Одразу ж після цього Анжела Сущенко зателефонувала на "гарячу лінію" Посольства України в РФ, а потім відправила посольству офіційну заяву про зникнення чоловіка.

Однак досі ні Укрінформ, ні дружина Сущенка не мають жодної офіційної інформації від російської сторони про його місцезнаходження, його телефон увімкнено на автовідповідач.

Агентство і дружина журналіста уклали угоду з відомим російським адвокатом Марком Фейгіним, який буде захищати Романа Сущенка і вранці попросить про зустріч зі своїм підзахисним. За даними російських ЗМІ, Романа утримують у СІЗО "Лефортово".

"Укрінформ заявляє, що всі звинувачення «в шпигунстві» на адресу Романа Сущенка, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею «нормандського формату», можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян", - сказано в заяві.

Агентство вважає затримання Сущенка спланованою провокацією, закликає журналістську спільноту стати на захист колеги, а міжнародні правозахисні організації, дипломатичні установи України й іноземні держави - сприяти звільненню Романа.

Нагадаємо, напередодні члени Громадської спостережної комісії Москви виявили в московському СІЗО "Лефортово" журналіста агентства "Укрінформ" Романа Сущенка. Лефортовський суд Москви заарештував його за звинуваченням у "шпигунстві" (стаття 276 КК РФ).

МЗС України намагається домогтися доступу консула до Сущенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram