ГоловнаСвіт

Британія почне вихід з ЄС не пізніше березня 2017 року

Процедура займе два роки.

Британія почне вихід з ЄС не пізніше березня 2017 року
Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Великобританія офіційно почне процес виходу зі складу Євросоюзу не пізніше березня 2017 року, сказала прем'єр-міністр Тереза Мей в ефірі "Бі-бі-сі".

Мей не назвала точної дати активізації статті 50 Лісабонського договору, яка офіційно запускає процес виходу країни з ЄС і визначає правила цього виходу, однак сказала, що, за планом, це повинно відбутися в першому кварталі 2017 року, не пізніше березня.

Це означає, що процес виходу Британії з ЄС завершиться до березня 2019 року. Процедура виконання статті 50 займає близько двох років.

Прем'єр-міністр сказала, що процес виходу з ЄС буде досить складним, і висловила надію, що зараз почнеться підготовча робота з країнами, що залишаються в складі ЄС, щоб, коли настане момент, процес переговорів був більш гладким.

"Це важливо не тільки для Британії, це важливо для всієї Європи, щоб ми зробили це найкращим чином, з найменшими проблемами для бізнесу", - сказала вона.

Напередодні прем'єр-міністр Тереза Мей пообіцяла скасувати "Закон про європейські співтовариства 1972 року", який ввів у дію верховенство законодавства Європейського Союзу на території Великобританії. Скасування закону 1972 року не набуде чинності доти, поки Великобританія не покине ЄС, ініціювавши дію статті 50 Лісабонського договору.

Британський уряд включить всі необхідні європейські закони до британського законодавства, а ті з них, які будуть визнані непотрібними, будуть скасовані пізніше. У Британії діє понад 90 тисяч законодавчих актів, прийнятих Європейським парламентом. Близько 80% з них відображені в суверенному законодавстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram