ГоловнаПолітика

В Україні офіційно стартував перехід на біометричні паспорти

У нових паспортах українців, які досягли 18 років, з'являться безконтактні електронні носії.

В Україні офіційно стартував перехід на біометричні паспорти
ID-карта
Фото: http://dmsu.gov.ua/

Із суботи, 1 жовтня, набуває чинності закон №1474-VIII про перехід на ID-паспорти з біометрією.

Прийняття закону було необхідним для лібералізації Європейським союзом візового режиму для України. Верховна Рада проголосувала за нього 14 липня, пізніше, 3 серпня його підписав президент.

Закон, зокрема, передбачає запровадження обов'язку оформлення паспорта громадянина України після досягнення 14-річного віку і введення нового документа, а також карти трудового мігранта як документа, що посвідчує особу іноземця або особи без громадянства.

При цьому у паспорти громадян України, які досягли 18-річного віку, буде вбудований безконтактний електронний носій, у який будуть вносити засоби електронного цифрового підпису.

Паспорт буде оформлятися на чотири роки особам, які не досягли 18 років, а іншим – на 10 років.

Відзначимо, також від сьогодні неможливо продовжити термін дії закордонного паспорта. У разі закінчення терміну дії закордонного паспорта слід оформити новий паспортний документ. У разі необхідності термінового виїзду в Україну генконсульство може оформити посвідчення особи для повернення в Україну.

В той же час закордонні паспорти, термін дії яких продовжено, будуть залишатися дійсними на термін, на який вони були продовжені.

Нагадаємо, в грудні 2012 року набув чинності закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Закон передбачає введення біометричних паспортів, що містять чіп, або безконтактний електронний носій інформації, на якому записано, зокрема, біометричні дані людини - відбитки пальців, розпізнавання особи, ДНК, долоня руки, сітківка ока та ін.

Із січня 2015 року в Україні почали оформляти біометричні паспорти для виїзду за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram