ГоловнаСуспільствоВійна

Муженко заявив про безперервні обстріли в місцях розведення сил у зоні АТО

Домовленості про припинення вогню виявилися під загрозою зриву.

Муженко заявив про безперервні обстріли в місцях розведення сил у зоні АТО
Фото: mil.gov.ua

Головнокомандувач Збройних сил України, генерал армії Віктор Муженко провів робочу зустріч із першим заступником голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александром Хугом, під час якої вони обговорили ситуацію на Донбасі.

Про це повідомляють на сайті Міністерства оборони.

Сторони обговорили шляхи імплементації домовленостей із розведення сторін і відведення важкого озброєння, про що домовилися учасники Тристоронньої контактної групи 21 вересня. Муженко наголосив, що українські військові дотримуються режиму припинення вогню, тоді як бойовики не тільки не дотримуються його, але й збільшують кількість збройних провокацій.

"Ми високо цінуємо зусилля, які ОБСЄ докладає для врегулювання конфлікту на сході України. Разом з цим, відведення військ і важкого озброєння від лінії розмежування можливе лише за умови сталого припинення вогню. Українські війська строго дотримуються режиму припинення вогню, зате з боку супротивника, навіть на визначених для відведення військ ділянках, не припиняються обстріли і провокації, - зазначив Муженко.

Нагадаємо, 21 вересня учасники Контактної групи підписали рамковий документ про розведення сил і засобів учасників конфлікту на Донбасі на трьох ділянках. Умовою було прописано дотримання режиму тиші в цих точках упродовж семи діб. Розведення сил передбачає відхід із займаних позицій в обидва боки не менш ніж на два кілометри.

Також документ передбачає деескалацію в районі лінії зіткнення і фактично створює умови, в яких стрілецьку зброю не можна використовуватися для обстрілів.

У перші дні після підписання договору кількість і інтенсивність обстрілів знизилася, проте пізніше бойовики продовжили спочатку збройні провокації, а потім і зовсім збільшили число обстрілів, у тому числі із застосуванням важкого озброєння. Крім того, терористи перешкоджають спостерігачам ОБСЄ проінспектувати місця розведення сторін.

Також через позицію представників ОРДО було зірвано відеоконференцію Контактної групи, заплановану на 30 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram