ГоловнаПолітика

Лубківський не вірить у вихід Республіки Сербської з Боснії і Герцеговини

Лідери Республіки намагаються "грати мускулами".

Лубківський не вірить у вихід Республіки Сербської з Боснії і Герцеговини
Маркиян Лубкивский
Фото: Сергей Нужненко

Колишній посол України в Хорватії Маркіян Лубківський упевнений, що референдум, який заплановано на неділю в Республіці Сербській, не призведе до її виходу з Боснії та Герцеговини.

Про це він написав у блозі на LB.ua.

Лубківський зазначає, що Республіка Сербська - це одна з двох частин (ентитетів) Боснії і Герцеговини, і там на референдум винесено питання: "Чи підтримуєте ви, щоб 9 січня відзначалося і святкувалося як День Республіки Сербської".

"Але увага! Відповідно до закону Республіки Сербської про свята, прийнятого ще в 2007 році, 9 січня вже республіканське свято і відзначається як День Республіки! Саме ця деталь дає розуміння, для чого Республіка Сербська виносить на референдум те, що і так загальноприйнято і ніким не заперечується ось уже майже 10 років", - пише дипломат.

На його думку, волевиявлення може викликати деяку турбулентність в регіоні, навіть заворушення, але далі цього справа не піде і збройний конфлікт малоймовірний. "Запланований на неділю референдум в Республіці Сербській навряд чи призведе до її виходу з Боснії та Герцеговини", - пише Лубківський.

На його думку, лідери Республіки Сербської таким чином намагаються пограти мускулами і спробувати "виторгувати" для себе у західних країн додаткові економічні преференції і вищий політичний статус, змушуючи Захід більше рахуватися з ними.

Республіка Сербська - це державне утворення (населене переважно сербами), яке разом з Федерацією Боснії і Герцеговини (населеної переважно боснійцями) є частиною єдиної держави - Боснії і Герцеговини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram