ГоловнаПолітика

​Наливайченко назвав дві причини, чому голландці відмовляють українцям у євроінтеграції

Екс-голова СБУ вважає, що Нідерландам потрібні зрушення щодо MH17 і вкрадених картин.

​Наливайченко назвав дві причини, чому голландці відмовляють українцям у євроінтеграції

Позитивні зміни в питанні євроінтеграції України в голландському політикумі можливі, якщо з боку України будуть зрушення в розслідуванні катастрофи MH17 і крадіжки голландських картин. Про це заявив лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко.

Коментуючи рішення уряду Нідерландів щодо України в ефірі 112 каналу, екс-голова СБУ заявив: "Або ми в українському суді покараємо, висунемо підозру, в тому числі Плотницькому й іншим терористам, які стояли за організацією і здійсненням теракту літака МН17 в нашому небі, внаслідок якого загинуло так багато голландців, малайзійців і інших громадян, або ми ніколи не знайдемо прихильників асоціації України з ЄС".

Наливайченко наголосив, що категорично не згоден з рішенням керівництва країни, яке вирішило припинити розслідування катастрофи МН17 в Україні.

"У мене категорична незгода з тим, що керівництво держави зупинило розслідування. Звільнило керівника розслідування, який в голландських ЗМІ був популярнішим за прем'єра Голландії. Його прізвище генерал Вовк. Він щомісяця приїжджав з результатами розслідування з України. Ви чули про подальші результати розслідування? Я - ні. "Белінгкет"? Так, вони підтверджують те, що ми говорили ще в 14 році".

"А чому популярний. Тому що ми його тоді відправляли, і щомісяця він приїжджав з результатами розслідування з України. І був, і доносив правду. Потім на рік все стихло. Розслідування звели нанівець і показували космічні знімки", - обурився Наливайченко

28 вересня голландські прокурори повинні оприлюднити звіт з МН17. Очікується оприлюднення даних про точку запуску ракети, якою збито МН17, і про тип зброї, з якої це було зроблено. "А у мене питання: де ж український суд? Не розслідуємо, не проводимо суд, ось так про нас думають в Голландії. Лякає, що про нас подумають в Москві? Чого боятися? Якщо "Бук" ми довели. "Бук М-1". "Белінгкет" тепер підтверджує. Але чому затихло українське слідство?", - наполягає лідер руху "Справедливість".

Наливайченко нагадав, що відразу після катастрофи була безпрецедентна підтримка від американського уряду для створення суду ad hoc - спеціального міжнародного суду, де п'ять країн дають згоду на судове розслідування і покарання винних у теракті.

Другою причиною, чому голландці говорять українцям "ні", Наливайченко називає "детектив" з поверненням голландських картин.

"Ще 19 голландських картин треба повернути. Я вчора спілкувався з Артуром Брандтом, який розслідує крадіжку. І не треба брехати, поверніть картини, які ховали більш як 15 років", - запевнив Наливайченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram