ГоловнаПолітика

Лубківський назвав провалом української дипломатії позицію Нідерландів щодо УА

Екс-посол заявив, що жодна країна не стикалася з такими труднощами на шляху вступу в ЄС.

Лубківський назвав провалом української дипломатії позицію Нідерландів щодо УА
Маркиян Лубкивский
Фото: Макс Требухов

Заява прем'єра Нідерландів Марка Рютте про небажання ратифікувати Угоду про асоціацію з Україною - це провал української дипломатії, заявив колишній посол України в Хорватії Маркіян Лубківський.

"Те, що голландці не підтримують європейського вибору України, - це провал і голландського напрямку, і всієї політики МЗС. Українська дипломатія не спрацювала", - заявив Лубківський в ефірі каналу Newsone.

Він зазначив, що йому складно пригадати країну, яка стикалася з такими труднощами на шляху вступу в ЄС. "Хорватія, по суті, очікує затвердження Шенгенської угоди. Вона давно вже членом ЄС і НАТО. Чорногорія де-факто в НАТО. Де-юре скоро буде там. Сербія відкрила чотири переговорні розділи, і відкриває ще сім найближчим часом. Косово претендує на безвізовий статус. А де ж Україна? Яка випереджала балканські країни на шляху євроінтеграції, країни, які пройшли і криваву війну, і розруху. Але вони сконцентрувалися на тому, щоб забезпечити процес інтеграції регіону", - вважає дипломат.

Він порадив чиновникам "вдень і вночі" займатися кропіткою роботою, робити менше гучних заяв і налагодити діалог з Нідерландами.

"Голландська позиція впливає на інші країни ЄС. І це велика небезпека, що Нідерланди можуть одноосібно заблокувати Україні перспективу в ЄС", - вважає Лубківський.

Нагадаємо, напередодні Рютте заявив, що уряд країни, радше за все, не ратифікує Угоду про асоціацію між Євросоюзом та Україною, враховуючи результати квітневого референдуму, на якому голландці виступили проти цього договору.

На консультативному референдумі в Нідерландах 6 квітня проти Угоди про асоціацію України з ЄС проголосував 61% голландців, які прийшли на дільниці. Явка становила 32% при необхідних 30%. Юридично результати референдуму не є зобов'язувальними для уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram