ГоловнаПолітика

МЗС визнало неприпустимими спроби трансформувати Бібліотеку української літератури в Москві

Бібліотека повинна залишатися культурним центром багатомільйонної української громади.

МЗС визнало неприпустимими спроби трансформувати Бібліотеку української літератури в Москві
Фото: http://zakonplus.com.ua

Міністерство закордонних справ України у зв'язку з рішенням уряду Москви про передачу фондів Бібліотеки української літератури з метою створення Центру слов'янських культур визнало неприпустимими будь-які трансформації цієї установи.

Про це йдеться в заяві МЗС.

"Спроби російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема, намір використовувати її унікальні фонди для створення Центру слов'янських культур, розцінюються в Україні як цілеспрямоване знищення єдиної спеціалізованої державної установи, створеної з ініціативи української громади і покликаної сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб", - йдеться в заяві.

У МЗС наголосили на унікальності книжкового зібрання Бібліотеки, формування якого протягом десятиліть відбувалося за активної участі українських освітніх, бібліотечних, наукових установ, видавництв, української громади Росії.

У зв'язку із зазначеним, МЗС висловило протест російській стороні, привертаючи увагу до необхідності виконання нею зобов'язань відповідно до Рамкової конвенції про захист національних меншин від 1 лютого 1995 року, а також інших багатосторонніх і двосторонніх міжнародних договорів, учасницею яких є Російська Федерація, зокрема, щодо забезпечення захисту етнічної, мовної, культурної самобутності однієї з найчисленніших в Росії нацменшин.

МЗС України закликало російську сторону зберегти Бібліотеку як культурний центр багатомільйонної української громади.

"Створивши необхідні умови для вільної реалізації прав усіх нацменшин в Україні, розраховуємо на цивілізоване ставлення до українців за кордоном. Очікуємо, що світові правозахисні структури дадуть належну оцінку спробам знищення єдиної в Росії державної установи української національної меншини", - наголошується в заяві.

Як повідомлялося, уряд Москви вирішив зберегти Бібліотеку української літератури і передати її Всеросійській державній бібліотеці іноземної літератури імені М. І. Рудоміна. Згідно з рішенням, зібрання книг Бібліотеки української літератури ляже в основу фонду Центру слов'янських культур. До нього також увійдуть фонди самої бібліотеки ім. Рудоміна, різних культурних центрів і зборів бібліотек країн-учасниць Форуму слов'янських культур.

Нагадаємо, 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки, а потім її директора Наталію Шаріну було затримано. Стосовно неї було порушено кримінальну справу. Приводом для цього, згідно з версією Слідчого комітету РФ, стало "розповсюдження екстремістських матеріалів, заборонених до використання", - зокрема - книги Дмитра Корчинського. Крім того, повідомлялося про вилучення книг про Степана Бандеру і журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. Всього з бібліотеки було вилучено близько 200 книг і матеріалів. З 30 жовтня 2015 року Шаріна перебуває під домашнім арештом.

У грудні 2015 року повідомлялося, що Бібліотеку української літератури в Москві ліквідують, однак президент РФ Володимир Путін "великодушно" зажадав її зберегти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram