ГоловнаПолітика

Посол України закликала Великобританію зайнятися Гремом Філліпсом

Філліпс відкрито підтримує бойовиків на Донбасі і порушив законодавство України.

Посол України закликала Великобританію зайнятися Гремом Філліпсом
Грэм Филлипс
Фото: nnm.me

Посол України у Великій Британії Наталя Галібаренко закликала владу країни звернути увагу на вчинки пропагандиста телеканалу Russia Today Грема Філліпса.

Про це йдеться у відкритому листі посла.

Галібаренко вказала на те, що Філліпс відкрито підтримує бойовиків на Донбасі і порушив законодавство України, в'їхавши на територію Криму з боку Росії.

Особливу огиду в Галібаренко викликало те, як Філліпс повівся з покаліченим українцем Володимиром Жемчуговим під час його обміну. Філліпс, який називає себе журналістом, почав ображати Жемчугова, котрий втратив руки, осліп після вибуху на розтяжці і після цього рік провів у полоні бойовиків "ЛНР".

Галібаренко нагадала, що в травні 2014 року Україна затримала Філліпса, але в липні того самого року за наполяганням Великобританії звільнила і депортувала.

Проте він знову повернувся на територію України.

"Ми дуже поважаємо небезпечну роботу незалежних військових журналістів в Україні, які поширюють правдиву інформацію. Але ми не потерпимо псевдожурналістів, які підривають нашу національну безпеку, відкрито проголошуючи ідеї расової дискримінації і ненависті, висловлюють підтримку терористичних методів і роблять провокації з єдиною метою - поширення насильства. У зв'язку із цим я прошу британську сторону вжити всіх можливих заходів, в тому числі щодо проїзних документів, щоб припинити пропагандистську роботу пана Філліпса для російської окупаційної влади в Україні і щоб він покинув нашу країну назавжди", - йдеться в заяві Галібаренко.

Нагадаємо, що Грем Філліпс є позаштатним співробітником Russia Today, а також до березня 2015 року працював для телеканалу міноборони РФ "Звезда". Він знімає провокаційні матеріали про події, в яких сам же бере участь, про війну на сході України. У своїх репортажах Філіпс називає українську сторону "фашистами" і "київською хунтою", що збігається з тезами офіційних російських ЗМІ.

21 грудня 2015 року ватажок терористичної організації "ЛНР" Ігор Плотницький нагородив Грема Філіпса медаллю "За заслуги" II ступеня.

У серпні Грем Філіпс влаштував дебош у редакції німецького видання, яке опублікувало розслідування про МН-17. У вересні його помітили біля КПП "Каланчак" на в'їзді в окупований Крим, де він намагався спровокувати військовослужбовців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram