ГоловнаПолітика

"Зради" про погану броню для військової техніки не відповідають дійсності, - Пашинський

Польську броню змушені закуповувати через невеликі обсяги завантаженості бронетанкових заводів

"Зради" про погану броню для військової техніки не відповідають дійсності, - Пашинський
Фото: Макс Требухов

Інформація про нібито неякісну броню, яку використовують Львівський і Житомирський бронетанковий заводи під час виробництва військової техніки, не відповідає дійсності та є провокацією.

Про це йшла мова на зустрічі Комітету з питань національної безпеки і оборони з представниками ДК "Укробороном".

“Вчора до мене підійшли журналісти окремих ЗМІ з питанням про те, що на наші БТРи "Дозор-Б" замість броні ставиться метал з буржуйок і мало не зі смітника. Це не вперше, коли придумується якийсь фейк про випробування нашої зброї, вкидається в інформаційний простір і тим самим поширюється недовіра до наших ЗСУ, до нашої зброї", - заявив голова комітету Сергій Пашинський.

"Я запросив представників "Укроборонпрому". Всі представники окремих ЗМІ на телекамери присягалися мені, що прийдуть на цю зустріч, але я інформую, що тут їх немає, що їх цікавить провокація, брехня на замовлення ФСБ і нічого більше", - сказав він.

Натомість заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" Володимир Коробов повідомив, що "Південмаш" "ніяких експертиз і аналізів, незважаючи на чутки у ЗМІ, не робив".

"Щодо броні "Дозору-Б". Раніше використовували матеріали з Алчевська, але після подій на Сході був обраний постачальник з європейських, це була польська броня. Вибиралася вона, виходячи з європейських стандартів якості сталі. Виходячи з цього, були проведені деякі дослідження, конструкторські зміни, деякі випробування, і була закуплена ця броня в Польщі, на що у нас є митні декларації, заводські машини перетинали кордон, завантажувалися і їхали завантажені сталлю уже в Україну", - пояснив Коробов.

За його словами, всі депутати і журналісти можуть ознайомитися з митними документами на польську сталь.

Крім того, як було зазначено на комітеті, польську броню змушені закуповувати через невеликі обсяги завантаженості бронетанкових заводів і проблеми з фінансуванням через провал спецконфіскації грошей Януковича.

"Повірте, якщо ми Коробову скажемо, що на наступний рік ми йому дамо на закупівлю бронетехніки 1 мільярд доларів, а йому, відповідно, потрібно буде закупити 20 тисяч тонн броні, то повірте мені, Лакшмі Мітал прольотом з Люксембургу в Бомбей прилетить в Кривий Ріг і швидко налагодить виробництво нашої броні", - резюмував Пашинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram