ГоловнаПолітика

Експерт розповів про спробу саботажу судової реформи з боку Ради суддів

Якщо Рада не втрутиться, деякі судді зможуть отримувати зарплату, нічого не роблячи.

Експерт розповів про спробу саботажу судової реформи з боку Ради суддів
Роман Куйбида
Фото: Сергей Нужненко

Головний експерт із судової реформи Реанімаційного Пакету Реформ Роман Куйбіда заявив, що Рада суддів ухвалила рішення, яке виглядає як саботаж судової реформи.

Про це він сказав на круглому столі Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ.

За словами Куйбіди, це стосується призначення суддів, які відпрацювали перший п'ятирічний термін, на посаду безстроково.

"15 вересня, минулого тижня, Рада суддів ухвалила дивовижне рішення і заборонила віддавати трудові книжки таким суддям. Це означає, що по закінченню п'ятирічного терміну їхні повноваження припиняються, але вони далі числяться на посадах, отримують зарплату і механізму їх звільнення, відповідно до такого тлумачення Ради суддів, ніхто не знає і не розуміє. З одного боку, судді стають кріпаками, а з іншого - оскільки їхня посада не стає вакантною, вони не можуть податися на конкурс", - підкреслив експерт.

"Це показова спроба саботажу змін, які відбуваються, з боку суддівського корпусу, яка може призвести до істотних негативних результатів і до того, що платники податків будуть зобов'язані утримувати суддів, які не будуть здійснювати правосуддя протягом невідомо якого часу", - сказав він.

Куйбіда вважає, що Верховна Рада повинна якось вплинути на цю ситуацію - шляхом зміни законодавства і чіткого прописування дій голів судів у ситуації, коли п'ятирічний термін судді добігає кінця.

Нагадаємо, що завтра Рада має останній шанс розглянути питання про призначення 700 суддів на посаду безстроково і відправити їх на конкурс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram