ГоловнаПолітика

Рада свідомо блокує призначення члена ВРЮ, - експерт РПР

"Якщо його не призначити завтра, його буде призначати потім З'їзд суддів України".

Рада свідомо блокує призначення члена ВРЮ, - експерт РПР
Михаил Жернаков
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада свідомо блокує призначення ще одного члена Вищої ради юстиції.

Про це сказав на круглому столі Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ Михайло Жернаков, головний експерт із судової реформи Реанімаційного Пакету Реформ.

Він підкреслив, що з 30 вересня, після того як набули чинності конституційні поправки в частині правосуддя, судді отримають більше незалежності, і цього члена ВРЮ будуть призначати вже вони.

"Якщо його не призначити завтра, його буде призначати потім З'їзд суддів України. Чомусь Верховна Рада свідомо блокує розгляд цього питання. Ми зверталися до лідерів фракцій і груп, починаючи з травня, але, на жаль, жодного поступу немає", - сказав Жернаков.

Він підкреслив, що якщо депутати не розглянуть цього питання завтра, то відповідальність за можливі в майбутньому проблеми в судовій сфері буде лежати в тому числі і на них.

Жернаков також вказав на проблему обрання безстроково суддів, які зараз обіймають посаду на п'ять років.

"На сьогодні у Верховній Раді більше є постанов про призначення понад 700 суддів безстроково", - сказав Жернаков. Ці особи були призначені за Віктора Януковича, і якщо Рада завтра не прийме щодо них рішення і не відправить їх на конкурс, то рішення буде потім приймати Вища рада правосуддя, де більшість мають судді.

"З огляду на те, що сьогодні судовий корпус не виявляє великого бажання самоочищуватися, є великий ризик того, що ці судді будуть автоматично і безстроково", - сказав Жернаков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram