ГоловнаПолітика

У Ради залишився останній шанс звільнити суддів за порушення присяги, - експерт РПР

Деякі судді зараз вранці судять, а ввечері виступають у ролі підсудних.

У Ради залишився останній шанс звільнити суддів за порушення присяги, - експерт РПР
Роман Маселко
Фото: Сергей Нужненко

У четвер, 22 вересня, у Верховної Ради буде останній шанс звільнити суддів за порушення присяги.

Про це сказав на круглому столі Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ експерт РПР із судової реформи Роман Маселко.

"У процесі звільнення суддів бере участь не один орган, а величезна кількість. Якщо говорити про відновлення довіри до судової системи, то спочатку це була ТСК, потім Дисциплінарна палата, потім Вища рада юстиції, а потім Президент чи Верховна Рада. Президент, по суті, виконав своє завдання", - сказав він.

"Але є великий масив суддів, які підлягають звільненню у Верховній Раді. І зараз там є подання на звільнення 19 суддів. Причому дехто з них досить давно. Для прикладу - судді Демидовська і Макуха. Ці судді не тільки приймали рішення у справах Майдану, їх, по суті, спіймали на хабарі, справу передано до суду, і стосовно них у грудні 2015 року ВРЮ винесла подання про звільнення за порушення присяги. Але досі вони не лише не звільнені, а продовжують здійснювати правосуддя. Виникає парадоксальна ситуація, коли пані Демидовська вранці судить, а ввечері її судять", - підкреслив експерт.

Маселко підкреслив, що це провина в тому числі Верховної Ради. "Чому такі, як Демидовська й інші, досі не звільнені?" - запитує він.

Експерт додав, що більшість звільнень, які проходять через Раду, ґрунтуються на заявах про відставку.

"А за порушення присяги такі рішення не прийняті. Це нас хвилює з двох причин. По-перше, немає логіки, чому вже більш ніж півроку, дев'ять місяців, десять місяців немає звільнень. А по-друге, є ризик юридичного характеру. Це насправді останній шанс. Із 30 вересня набуває чинності судова реформа, яка передбачає кардинальну реформу органів, які уповноважені приймати рішення про звільнення. І Верховна Рада з цього переліку випадає", - наголосив експерт.

Ще більша проблема полягає в тому, що в новому законодавстві не буде поняття "порушення присяги".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram