ГоловнаПолітика

За люстрацією протягом двох років звільнено тільки сімох суддів

Решта перебувають у лавах судової системи.

За люстрацією протягом двох років звільнено тільки сімох суддів
Татьяна Козаченко
Фото: Сергей Нужненко

Протягом двох останніх років за люстрацією було звільнено тільки сімох суддів.

Про це розповіла на круглому столі Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ Тетяна Козаченко, голова Департаменту з питань люстрації Мін'юсту.

"В Україні ухвалено два закони в судовій сфері. Перший - про відновлення довіри до судової влади. Цей закон зробив чотири важливі кроки: припинив повноваження Вищої ради юстиції; припинив повноваження Вищої кваліфкомісії; дав суддям можливість вибирати собі керівника кожного суду; також була створена тимчасова спеціальна комісія, яка збирала заяви, матеріали і готувала попередні висновки про так званиї "майданівських" суддів", - розповіла вона.

ТСК передала 46 висновків щодо звільнення суддів за порушення присяги і підготувала 200 справ, за якими висновки не були прийняті, але які може розглядати ВРЮ.

З цих 46 висновків позитивні рішення ВРЮ прийняла тільки стосовно 30 суддів. З них тільки 6 звільнили за порушення присяги. "Усі інші досі лежать у парламенті і не звільнені", - підкреслила Козаченко. В інших справах ВРЮ не знайшла ознак порушення присяги, серед них - суддя Чаус.

"Після цього було прийнято ще один закон - про очищення влади. Там були більш обмежені критерії для суддів і майнова перевірка, яку повністю нівелювала ДФС. Але за тими критеріями Мін'юст подав у ВРЮ 70 пакетів на звільнення суддів на підставі люстрації. З них тільки стосовно 1 судді було прийнято рішення про люстрацію. Це екс-голова Вищого господарського суду Віктор Тацьков. Усі інші справи або припинені, або закриті, або на розгляді", - сказала Козаченко.

Вона заявила, що під час розгляду цих пакетів ВРЮ максимально лояльно ставилася до суддів. І якщо якийсь конкретний чоловік підпадав під люстрацію, але подав заяву на звільнення, то цій заяві віддавали пріоритет.

"На сьогодні за люстраційними критеріями вже звільнені на всю країну сім суддів. Решта в лавах судової системи. Стосовно частини - це близько 25 осіб - прийнято рішення, але немає остаточного рішення від президента чи парламенту", - сказав Козаченко.

"Усі інші дії - переатестація, судова реформа - не стосуються безпосередньо люстрації", - додала чиновниця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram