ГоловнаЕкономікаБізнес

Загорій: українські ліки ідентичні імпортним за якістю, але коштують у рази дешевше

Нардеп вважає, що українцям нав'язують стереотип, що все імпортне якісніше.

Загорій: українські ліки ідентичні імпортним за якістю, але коштують у рази дешевше
Фото: Макс Требухов

Українські ліки виготовляють за тими самими технологіями і з тих самих діючих речовин, що й імпортні, і за якістю вони ідентичні своїм європейським і світовим аналогам, при цьому за ціною значно дешевші. Про це у своїй промові на WCFDavos Kyiv 2016 заявив народний депутат України Гліб Загорій, пише РБК-Україна.

Як наочну ілюстрацію він продемонстрував два набори ліків, куплені в одній і тій самій аптеці за однаковим переліком і з ідентичними діючими речовинами в основі. "Я знав, що різниця в ціні буде відчутною, але я не припускав, що настільки. За вітчизняний набір я заплатив 416 гривень, за імпортний - 2532 гривні. Суми в чеках відрізняються майже вшестеро! Як український споживач може заощадити? Елементарно - потрібно запитати в лікаря чи провізора, яка в препараті діюча речовина, і купити українське", - зазначив Загорій.

Гліб Загорій вважає, що українцям навмисно продовжують нав'язувати стереотип, що все імпортне - якісне, а вітчизняне - ні. Це призвело до того, що понад 50% українців вважають ліки недоступними за ціною. Він підкреслив, що це питання довіри і проблема комунікацій, хоча українські виробники можуть дати фору багатьом зарубіжним конкурентам.

Щодо перспектив української економіки, Загорій зазначив, що успіх України загалом полягає в розвитку власного виробництва і реалізації принципів економічного патріотизму, а іноді економічного егоїзму. "Український ВВП балансує на межі нульової осі. І це зрозуміло - війна, криза, девальвація гривні, скорочення іноземних інвестицій - все це тягне нас у негативну зону. Рятувальними колами, які не дають нам піти на дно, є передусім галузі, які показують високу додану вартість, кілька фаз переробки на території країни і забезпечують зайнятість висококваліфікованого персоналу. Такі, як аграрний сектор і фармацевтика. Ба більше, саме ці галузі будуть тягти нас на поверхню і в найближчому майбутньому. Сільське господарство і фармацевтика залишатимуться головними драйверами української економіки. В період з 2020-го по 2030 рік аграрний сектор дасть приріст на 30%. Фармацевтика - на 5-7%. Я не знаю інших галузей, хіба що IT, які демонструють таку позитивну динаміку", - зазначив він.

За його словами, загальне економічне зростання було б стрімкішим, якби державна політика України будувалася за принципом, перш за все, захисту вітчизняного ринку від неякісних товарів. Українські виробники, що входять у лідерські галузі, готові до конкуренції, і внутрішньої, і зовнішньої. І вони вже демонструють якість своєї продукції.

"Держава просто зобов'язана бути в цьому зацікавленою, адже ми працюємо разом на одну і ту саму країну - Україну. Парадоксально, але українські фармацевти платять податків більше, ніж стягується податків і зборів з імпорту - 2,2 млрд грн проти 1,5, хоча імпорту продається більше. Важливо, щоб український ринок не перетворився на "зливну яму" для неякісного продукту. Захист власного ринку і "зелене світло" для українських лідерських галузей дасть новий поштовх для розвитку вітчизняного виробництва та призведе до зростання сплачених податків", - підкреслив він.

19-20 вересня в Києві проходив WCFDavos Kyiv - щорічний форум, який об'єднує провідних фахівців основних сфер впливу на розвиток комунікацій: представників державних органів, топ-менеджерів і власників бізнесу, представників ЗМІ, громадських організацій, волонтерів та фахівців у сфері зв'язків з громадськістю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram