ГоловнаПолітика

Експерти обговорять перебіг судової люстрації і формування Вищої ради правосуддя

Захід проводять у рамках партнерства сайту LB.ua і Реанімаційного пакету реформ.

Експерти обговорять перебіг судової люстрації і формування Вищої ради правосуддя

21 вересня о 14:00 в рамках інформаційного партнерства сайту LB.ua і Реанімаційного пакету реформ у прес-центрі Інституту Горшеніна відбудеться круглий стіл на тему: "Судова люстрація. Останній шанс Ради".

30 вересня набувають чинності зміни до Конституції України щодо правосуддя від 2 червня цього року (№ 1401-VIII). В результаті Верховна Рада втрачає можливість призначити ще одного члена у склад ВРЮ. Разом із тим до складу Вищої ради правосуддя (орган, у який трансформується ВРЮ) - замість Верховної Ради - ще одного свого представника обере з'їзд суддів України.

З огляду на те, що рівень довіри до судової системи на сьогодні є критично низьким (судам повністю довіряє менш ніж 1% населення), є ризик, що до Вищої ради правосуддя, відповідальної за призначення, звільнення, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, з'їзд суддів обере кандидата, який не відповідатиме критеріям доброчесності і не буде здатний сумлінно виконувати обов'язки члена ВРП. Окрім того, з'їзд суддів обере додатково ще двох членів ВРП - замість міністра юстиції і генерального прокурора. За умови неоновлення суддівського корпусу нестача у складі Вищої ради правосуддя людей, налаштованих на зміни, призведе до зміцнення кругової поруки і збереження всіх негативних явищ у судовій системі.

З огляду на це, є термінова необхідність внести до порядку денного питання про обрання члена Вищої ради юстиції та призначити цього пленарного тижня члена ВРЮ із суддів, який (яка) має незаплямовану репутацію, достатню довіру громадськості та практичну здатність відстоювати справедливість.

Крім того, на розгляді Верховної Ради перебувають питання про звільнення суддів за порушення присяги і призначення суддів безстроково. Саме тому критично важливо прийняти цього тижня рішення про звільнення суддів за порушення присяги. Його неприйняття дасть можливість нечесним суддям уникнути відповідальності. Адже після 30 вересня ні Верховна Рада, ні жоден інший орган не зможуть звільнити таких суддів за порушення присяги, бо змінена Конституція не містить такої підстави.

Спікери:

  • Єгор Соболєв, народний депутат України;
  • Сергій Пєтухов, заступник міністра юстиції України (очікується підтвердження);
  • Роман Куйбіда, головний експерт із судової реформи Реанімаційного пакету реформ; заступник голови правління Центру політико-правових реформ;
  • Михайло Жернаков, головний експерт із судової реформи Реанімаційного пакету реформ, член Ради Реанімаційного пакету реформ;
  • Роман Маселко, експерт із судової реформи Реанімаційного пакету реформ.

Контакти для акредитації ЗМІ: (044) 230 49 62.

По додаткову інформацію звертайтеся: Вікторія Ободовська: 097 94 111 09, Інна Неродик: 096 119 73 37.

Адреса Інституту Горшеніна: м. Київ, вул. Мала Житомирська, 18-б (вхід в арку з боку Михайлівського провулка).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram