ГоловнаПолітика

НАБУ знайшло корупційні адмінпорушення у Лещенка

Нардеп отримав безвідсоткову позику і не вказав у декларації доходи матері.

НАБУ знайшло корупційні адмінпорушення у Лещенка
Фото: Макс Требухов

Директор НАБУ Артем Ситник на брифінгу повідомив, що в результаті перевірки придбання нардепом Сергієм Лещенком квартири були виявлені ознаки двох адміністративних порушень, пов'язаних із корупцією.

"Є низка порушень, які, ми вважаємо, підпадають під ознаки адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією", - сказав він.

Першим таким порушенням став договір про позику між Лещенком і власником сайту "Українська правда" Оленою Притулою.

"Цей договір є безвідсотковим і підписаний на 10 років. З огляду на те, що на кредитному ринку України відсутні реальні можливості для отримання безвідсоткових кредитів, а найнижчим орієнтиром для кредитних ставок є облікова ставка НБУ 15%, існують ознаки можливості отримання народним депутатом Лещенко вигоди у вигляді безпроцентної позики, який не є загальнодоступною послугою. Орієнтовна сума вигоди становить 188 тисяч гривень у 2016 році, якщо вважати за ставкою НБУ, і 565 тис. гривень кожного наступного року. На нашу думку, такі дії підпадають під ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 172-5 КпАП", - зазначив Ситник.

Другим порушенням стало те, що Лещенко у своїх деклараціях не вказував, що в його квартирі по вулиці Турівській прописана також матір.

"Цього члена сім'ї потрібно було включати в декларацію і декларувати ті депозити, які були зараховані на її ім'я. Тим паче, що сам пан Лещенко пояснює, що фактично це були його кошти, а мати тільки керувала цими рахунками. Ці дії підпадають під дію частини третьої статті 172-6 КпАП", - додав директор НАБУ.

Оскільки бюро не має повноважень складати протоколи про адміністративні порушення, матеріали перевірки передадуть до Національного агентства щодо запобігання корупції.

Нагадаємо, напередодні розгорівся скандал навколо придбання Лещенком квартири площею 192 кв. м в клубному будинку на вулиці Франка в центрі Києва за 7,5 млн гривень. Він пояснив, що частину грошей отримав від засновника "Української правди" Олени Притули, частину становлять його особисті заощадження часів, коли він був одним із засновників цього видання, а решту додала його дівчина, ді-джей Анастасія Топольська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram