ГоловнаСвіт

В Угорщині заявили про необхідність запрошувати працівників з України

У країні найбільше не вистачає водіїв, інженерів, бухгалтерів, лікарів.

В Угорщині заявили про необхідність запрошувати працівників з України
Фото: news2000.com.ua

Міністр економіки Угорщини Мігай Варга заявив, що уряд повинен спростити процедуру видачі дозволів на працевлаштування громадянам сусідніх держав, які не є членами ЄС, наприклад України.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Як сказав міністр в інтерв'ю журналу Heti válasz, в Угорщині гострий бракує робітничих кадрів (не менш ніж 50 тис. вакансій).

За його словами, перевагу потрібно надавати тим, хто поділяє морально-етичні та культурно-історичні цінності угорців.

Міністр навів як приклад гнучкий підхід у цьому питанні влади Чехії, де зараз офіційно працює 200-220 тисяч українців, і Польщі (близько 2 млн громадян України). За різними оцінками, тільки з Угорщини, населення якої становить менш ніж 10 млн, майже 600 тис. громадян, переважно молодь, поїхали на заробітки в Західну Європу.

Згідно з дослідженням компанії Manpower Group за минулий рік, в Угорщині найбільше не вистачає водіїв, інженерів, бухгалтерів, хронічно не вистачає медпрацівників, зокрема 300 дільниць залишилися без практичних сімейних лікарів, або близько 300 тис. пацієнтів не мають свого терапевта.

Також гостро не вистачає програмістів, хоча ця категорія є найбільш високооплачуваною, зазначають топ-менеджери місцевих ІТ-компаній, оскільки мова йде про велику питому вагу цих підприємств у формуванні угорського ВВП і ризик втрати іноземних інвестицій.

Нагадаємо, МЗС Люксембургу зажадало виключити Угорщину з ЄС. Будапешт звинуватили в готовності стріляти по біженцях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram