ГоловнаПолітика

Луценко: митрополита Володимира довели до передчасної смерті

Статус Новинського у цій справі може змінитися.

Луценко: митрополита Володимира довели до передчасної смерті
Фото: LB.ua

У митрополита Олександра Драбинка у 2013 році вилучили всі записи про історію хвороби митрополита Володимира. Це вдалося встановити під час розслідування справи про тиск на Володимира з метою змусити його відмовитися від престолу на користь наближеної до Віктора Януковича людини (Антонія Паканича - ред.). Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною" розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

Як відомо, на допит у справі про позбавлення волі Олександра Драбинка, якого викрали й утримували з метою тиску на Володимира, оскільки той був єдиним наближеним до нього, викликали і народного депутата Вадима Новинського у статусі свідка. Однак, за словами Луценка, очна ставка між Драбинком і Новинським може вплинути на процесуальний статус останнього в цій справі.

"Ця справа - проти Януковича. За даними слідства, саме Янукович наказав колишньому міністрові внутрішніх справ Захарченку позбавити волі Блаженнішого Володимира та митрополита Драбинка з метою змусити покійного предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату скласти повноваження на користь наближеної до Януковича особи", - зазначив Луценко. При цьому він додав, що Захарченка, Коряка і Януковича в цій справі оголошено в розшук і вони можуть бути засуджені заочно.

"Очна ставка (Новинського і Драбинка - ред.) дійсно була. Драбинко вказує на речі, які можуть змінити процесуальний статус народного депутата Новинського зі свідка на підозрюваного. За результатами допитів ще кількох важливих осіб ми будемо приймати рішення щодо цього. Будуть підстави - буде звинувачення", - додав генпрокурор.

При цьому він висловив жаль з приводу появи заяви синодально-просвітницького відділу УПЦ МП, в якій виклик у Генпрокуратуру архієреїв УПЦ названо "тиском на служителів УПЦ з боку силових структур".

"Я не розумію, як люди, які вважали Блаженнішого митрополита Володимира найкращим головою церкви, сьогодні можуть виступати проти притягнення до відповідальності тих, до фактично доводив його до передчасної смерті. Коли я вийшов з в'язниці, робив планову операцію в тій самій лікарні, де перед смертю перебував митрополит Володимир... Ми лежали на одному поверсі, в одному коридорі. Я ходив до нього - він був у тяжкому стані. Я бачив, що цю людину практично достроково довели до смерті... У Драбинка забрали всі медичні документи. Ви ж розумієте, як можна лікувати пацієнта", - резюмував Луценко.

Докладно читайте в повній версії інтерв'ю: "Юрій Луценко: «Хрін хто мене зупинить!»"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram