ГоловнаСвіт

Лідер РПК пообіцяв припинити турецько-курдський конфлікт за півроку

Абдулла Оджалан уже два роки закликає РПК припинити збройний опір.

Лідер РПК пообіцяв припинити турецько-курдський конфлікт за півроку
Абдулла Оджалан
Фото: www.vestikavkaza.ru

Лідер Робітничої партії Курдистану (РПК) Абдулла Оджалан, який відбуває довічне ув'язнення, пообіцяв припинити конфлікт курдів із турецькою владою за півроку.

Про це повідомляє газета Milliyet із посиланням на брата Оджалана Мехмета.

Мехмет Оджалан відвідав свого брата у в'язниці і потім передав журналістам його слова. "У нас є проект, ми не відмовилися від процесу мирного врегулювання", - йдеться в заяві Абдулли Оджалана.

Лідер РПК повідомив, що готовий припинити війну між курдами й урядом упродовж шести місяців, якщо обидві сторони зроблять необхідні кроки.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб.

Абдулла Оджалан був найбільшою фігурою в курдському збройному опорі з вимогою незалежності від Туреччини. За останні два роки він неодноразово закликав РПК припинити збройний опір. У березні 2015 року Оджалан заявив про необхідність провести з'їзд партії, де було б прийнято рішення про врегулювання конфлікту. Однак восени 2015 року перемир'я було порушено. Після цього в результаті збройних сутичок і вибухів на півдні країни загинули щонайменше 700 військових і поліцейських, а також 6 тис. курдських повстанців.

Оджалан із 1999 року перебуває у в'язниці на острові Імрали, де відбуває довічний термін.

У Туреччині РПК визнано терористичною організацією. РПК домагається створення курдської автономії у складі Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram