ГоловнаПолітика

Суддя Чаус отримав хабар за умовний термін для 74-річної пенсіонерки, - ЗМІ

Їй світило 10-12 років за збут наркотичних засобів.

Суддя Чаус отримав хабар за умовний термін для 74-річної пенсіонерки, - ЗМІ
Фото: podrobrosti.ua

Суддя Дніпровського районного суду міста Києва Микола Чаус, викритий у хабарництві, отримав гроші за умовний термін для 74-річної пенсіонерки, яка торгувала димедролом та іншими наркотичними речовинами.

Про це пише видання "Наші гроші", посилаючись на дані реєстру судових рішень.

Пенсіонерці загрожувало 10-12 років позбавлення волі за статтями про незаконну купівлю, зберігання та збут наркотиків. Але Чаус застосував статтю 69 Кримінального кодексу, яка передбачає м'якше покарання, і дав їй п'ять років умовно.

Видання "Ракурс" наводить більш детальну інформацію, посилаючись на текст подання Генеральної прокуратури. Стверджують, що суддя вимагав хабар від родичів Світлани Сасевич, 1942 року народження.

Восени 2015 року донька підозрюваної зустрілася біля будівлі Дніпровського суду Києва з Чаусом, з яким була раніше знайома по прокуратурі Святошинського району, і розповіла про важкий стан здоров'я її матері та несправедливі, на її думку, звинувачення щодо неї. Чаус зазначив, що може прийняти позитивне рішення у справі Сасевич за 100 тис. доларів.

У доньки підозрюваної таких грошей не виявилося, вона була готова зібрати тільки 50 тис. доларів. Суддя "конклюдентними діями" дав зрозуміти, що згоден на таку суму.

Однак згодом Чаус вирішив знову збільшити суму хабара, заявивши Поліщук, що за меншу суму він не зможе допомогти вирішити питання у справі Сасевич, оскільки йому на це не дає дозволу керівництво суду, а саме - голова Дніпровського райсуду Києва Неля Ластівка.

15 липня 2016 року Чаус нібито зустрівся з зятем підозрюваної в районі Дарницької площі і дав йому аркуш паперу формату А-4 з текстом такого змісту: "Потрібно додати половину від основної, тому що застосовується 69 нижче нижнього, потрібно скасовувати арешти, а я залишаюся з фігом". Тобто Чаус уточнив, що він повинен отримати вже 150 тис. доларів, оскільки третину від цієї суми - 50 тис. доларів - він має намір передати голові суду Ластівці.

9 серпня передача грошей відбулася, того ж дня рішення стосовно пенсіонерки було винесено, а Чауса спіймали на гарячому.

Нагадаємо, Чауса не затримали через його суддівський імунітет і йому вдалося втекти в Крим, окупований Росією. 6 вересня з нього зняли недоторканність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram