ГоловнаЕкономікаДержава

Дорожній фонд кардинально змінить стан українських доріг, - Дубневич

Комітет Ради закликав депутатів підтримати створення Державного дорожнього фонду.

Дорожній фонд кардинально змінить стан українських доріг, - Дубневич
Ярослав Дубневич

Комітет Верховної Ради з питань транспорту закликав депутатів підтримати проект створення Державного дорожнього фонду. Про це після засідання Комітету повідомив його голова Ярослав Дубневич.

Він зазначив, що хронічно незадовільний стан українських доріг не можна виправдати тільки браком коштів. Щорічно в державний бюджет ідуть надходження від сплати акцизів, які повинні використовуватися на ремонт та утримання автодоріг. Однак через відсутність чіткого, прозорого механізму розподілу фінансові надходження витрачаються на латання бюджетних дірок, а до українських доріг майже нічого не доходить.

"Тільки в 2015 році від акцизних податків та мита на нафтопродукти і транспортні засоби надійшло близько 26 млрд гривень. Для порівняння, бюджет Укравтодору в тому ж році склав лише 3,4 млрд гривень. Звичайно, такий ресурс не дозволяє суттєво покращити стан дорожньої інфраструктури, підняти її до європейського рівня", - зазначив Дубневич.

"Наша законодавча ініціатива пропонує системне вирішення проблеми шляхом створення Державного дорожнього фонду. Бюджет фонду формуватиметься із надходжень від акцизів на нафтопродукти та транспортні засоби, плати за проїзд надгабаритного транспорту, кредитів і концесій. І головне - законопроект закладає чіткі механізми як надходження, так і видатків коштів. Більше ніякого фінансування в ручному режимі", - додав він.

Співавторам законопроекту вдалося заручитися підтримкою голови Кабміну, з яким погоджено перехідний період: в 2017-2018 роках у Державний дорожній фонд буде надходити 75% від акцизів на нафтопродукти і транспорт, з 2019 р. - всі 100%.

"Цільове використання цих коштів дасть змогу у десять разів збільшити фінансування автодоріг і кардинально підвищити якість та безпеку українських доріг", - переконаний Дубневич.

Нагадаємо, в Миколаївській області офіційно визнали стан автодоріг катастрофічним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram