ГоловнаПолітика

Великобританія зажадала звільнити Умерова

Кримські окупанти утримують заступника голови Меджлісу в психлікарні.

Великобританія зажадала звільнити Умерова
Фото: Макс Требухов

Великобританія зажадала від Росії негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це йдеться в повідомленні британського посольства в Києві.

"Його примусове затримання й утримання в психіатричному відділенні, а також інформація про погіршення стану його здоров'я провокує велике занепокоєння. Ми закликаємо владу Росії поважати міжнародні стандарти прав людини, негайно звільнити Умерова та надати йому доступ до необхідної медичної допомоги", - сказано в повідомленні.

Британія також підкреслює, що не визнає анексію Криму, і наполягає, що півострів слід повернути Україні.

Нагадаємо, Умерова затримали в Сімферополі 12 травня цього року. За годину до затримання він опублікував на своїй сторінці у фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар у Бахчисараї за підозрою нібито в участі в організації "Хізб ут-Тахрір". Справа проти Умерова ґрунтується на відеозаписі його промови в Києві, де він 19 березня 2016 року заявив, що Росія повинна піти з Криму.

За словами адвоката Марка Фейгіна, 18 серпня його насильно перевели з кардіологічного відділення однієї з лікарень Сімферополя в психіатричну лікарню в тому ж місті. Примусова психіатрична експертиза може зайняти 28 днів. 21 серпня дочка Умерова повідомила, що стан його здоров'я різко погіршився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram