ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисники просять створити систему допомоги родичам зниклих безвісти

В Україні немає органу, який реєстрував би зниклих безвісти і допомагав би їхнім сім'ям

Правозахисники просять створити систему допомоги родичам зниклих безвісти
Фото: Facebook/Восток SOS

Правозахисники і юристи просять створити орган, який облікував би зниклих безвісти, приймав заяви від родичів, допомагав з пошуком зниклих і організовував підтримку сімей, які розшукують рідних. Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в Києві.

«Відсутня будь-яка законодавча процедура надання правого статусу зниклим безвісти. Немає механізму обліку таких людей, обміну інформацією про них між державними і недержавними органами. І, відповідно, державної підтримки родичів зниклих", - заявив юрист "Схід-SOS" Богдан Мельникович. Юрист наголосив, що законопроект «Про запобігання зникненню людей та сприяння в розшуку безвісти зниклих осіб» у тому вигляді, який зараз обговорюють, не буде виконувати необхідні функції, оскільки є трансформацією Модельного закону СНД про осіб, зниклих безвісти 2008 року, тому не враховує особливостей нинішнього конфлікту. У законопроекті передбачають, що розшук буде здійснювати Нацполіція. «Такий підхід не виправданий тому, що значна частина людей зникає і на непідконтрольних Україні територіях», - сказав Мельникович. Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров заявив, що жертвами зникнень стають не тільки з вини «ЛНР» і «ДНР», а й української влади. Про це, за його словами, свідчить останній звіт Amnesty International і Human Rights Watch про тортури в Україні.

Точне число зниклих безвісти досі не відоме. Згідно з офіційними даними, озвученими першим віце-спікером Верховної Ради Іриною Геращенко у квітні, в результаті збройного конфлікту на сході зник 681 військовий і мирний житель. Громадська організація "Мирний берег" має дані про зникнення 562 громадян (228 мирних і 335 військових). Міжнародний Комітет Червоного Хреста говорить про більш ніж тисячу зниклих безвісти.

«Люди часто змушені шукати своїх рідних самостійно, проводити розслідування, їздити на непідконтрольні Україні території. З ними ніхто не спілкується, вони не знають, як просувається процес пошуку, а тому опиняються в критичних ситуаціях. Оскільки часто сім'я зниклого втрачає головного годувальника, їм потрібні одяг і продукти, медична та психологічна допомога. Але держава жодної допомоги таким сім'ям не надає», - сказала координатор відділу документування порушень прав людини "Схід-SOS" Юлія Красильникова.

Як повідомляли раніше, Amnesty і HRW розповіли про звільнення 13 осіб з таємного СІЗО СБУ, але в СБУ звинувачення правозахисників відкинули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram