ГоловнаПолітика

СБУ розсудить НАБУ і ГПУ

Кримінальні провадження передали спецслужбі.

СБУ розсудить НАБУ і ГПУ

Генпрокурор Юрій Луценко вирішив передати СБУ кримінальні провадження, порушені Генпрокуратурою і Національним антикорупційним бюро за результатами сутички між цими правоохоронними органами 12 серпня.

Про це він повідомив на спільному брифінгу з директором НАБУ Артемом Ситником.

"За пропозицією директора НАБУ передаю розслідування всіх кримінальних проваджень, порушених НАБУ і ГПУ щодо конфлікту 12 серпня, в СБУ", - сказав Луценко.

Він також повідомив, що процесуальне керівництво над розслідуванням СБУ здійснюватиме заступник генпрокурора Анжела Стрижевська. До групи процесуальних керівників включать представника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та колишнього прокурора США Богдана Вітвицького, який зараз працює в ГПУ.

Генпрокурор заявив, що в конфлікті є ознаки правопорушень з боку обох сторін.

Луценко також засудив дії спецпризначенців НАБУ в сутичці з прокурорами ГПУ. Він також пригадав застосування сили спецпризначенцями під час обшуку в Держприкордонслужбі. За словами Луценка, в подальшому силові структури, які вирішили використовувати спецназ, будуть мінімум за п'ять хвилин до обшуку попереджати голів держорганів, щоб ті могли їх спокійно впустити.

Директор НАБУ Артем Ситник і собі заявив, що інцидент між НАБУ і ГПУ буде розслідувати Головне слідче управління СБУ.

Нагадаємо, 12 серпня Генпрокуратура виявила стаціонарний пост спостереження за прокурором ГПУ Дмитром Сусом. Цього слідчого вважають людиною нардепів Ігоря Кононенка й Олександра Грановського в ГПУ. За даними Бюро, два технічні працівники НАБУ були силою доставлені в департамент Генпрокуратури й утримувалися там 11 годин. Вони були звільнені тільки після звернення директора НАБУ Артема Ситника до генпрокурора Юрія Луценка. НАБУ виклало їхню розповідь про те, що до них застосовували тортури. НАБУ порушило справу через викрадення своїх співробітників Генпрокуратурою.

У квартирі, де було організовано спостереження, залишився детектив НАБУ, його заблокували прокурори ГПУ.

Детектив викликав спецназ НАБУ, і той вивів його з технікою з дому, попутно застосувавши силу до прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram