ГоловнаПолітика

НАБУ назвало нікчемними протоколи про допит своїх співробітників у ГПУ

Бюро вказує на нестиковки у версії Генпрокуратури.

НАБУ назвало нікчемними протоколи про допит своїх співробітників у ГПУ
Фото: 112.ua

Національне антикорупційне бюро заявило, що протоколи допиту оперативників бюро в Генеральній прокуратурі не мають юридичної сили.

Про це йдеться в коментарі НАБУ з приводу появи документів.

У цих протоколах відсутня інформація про застосування насильства до працівників бюро. Однак НАБУ відзначає, що документи "жодним чином не спростовують факти незаконного викрадення і утримання працівників НАБУ і не виправдовують застосування до них заходів фізичного та психологічного впливу (простою мовою - тортур)".

"Навпаки, ці «протоколи», якщо вони справжні, лише підтверджують утримання працівників НАБУ в приміщенні Департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки до опівночі. Більш того, згідно із зазначеним у «протоколах» часом, допити свідків відбувалися вже після 22:00, що є грубим порушенням Кримінально-процесуального кодексу України (ч.4 ст.223). З огляду на те, що працівники НАБУ були викрадені близько другої години дня, незрозуміло, що з ними так довго робили в прокуратурі і навіщо так довго утримували", - сказано в повідомленні.

Також НАБУ вказує на низку процедурних порушень при допиті. Так, свідків відповідно до законодавства повинні попереджати про виклик мінімум за три доби. Крім того, бюро побачило конфлікт інтересів у тому, що прокурор Департаменту з розслідування особливо важливих злочинів ГПУ розслідує справу про замах на самого себе

"Процесуальні документи, отримані під тиском, з порушенням кримінального процесуального законодавства та прав людини, не мають ніякої юридичної сили", - зробили висновок у бюро.

Нагадаємо, 12 серпня Генпрокуратура виявила стаціонарний пост спостереження за прокурором ГПУ Дмитром Сусом. Цей слідчий вважається людиною нардепів Ігоря Кононенка та Олександра Грановського в ГПУ. За даними Бюро, два технічні працівники НАБУ були силою доставлені до департаменту Генпрокуратури і утримувалися там 11 годин. Вони були звільнені тільки після звернення директора НАБУ Артема Ситника до генпрокурора Юрія Луценка. НАБУ виклало їх розповідь про те, що до них застосовували тортури. НАБУ завело справу через викрадення своїх співробітників Генпрокуратурою.

У квартирі, де було організовано спостереження, залишився детектив НАБУ, його заблокували прокурори ГПУ. Детектив викликав спецназ НАБУ, і той вивів його з технікою з будинку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram