ГоловнаПолітика

У "чорній бухгалтерії" ПР 22 рази зустрічається ім'я нинішнього радника Трампа Манафорта (оновлено)

Загальна сума в записах - 12,7 млн доларів.

У "чорній бухгалтерії" ПР 22 рази зустрічається ім'я нинішнього радника Трампа Манафорта (оновлено)
Пол Манафорт

За даними Національного антикорупційного бюро України, в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів 22 рази зустрічається ім'я американського політтехнолога Пола Манафорта, який раніше працював на Віктора Януковича, а зараз є головою виборчого штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа.

Про це йдеться в публікації NY Times.

Загальна сума згідно із цими записами - 12,7 млн доларів.

При цьому в Бюро заявили, що призначення платежів невідоме, оскільки не можна бути впевненими, що Манафорт ці гроші отримував взагалі, адже підписи в "комірній книзі" можуть належати різним людям. Адвокат Манафорта також заявив, що його клієнт не отримував готівкових платежів від Партії регіонів.

Оновлення. Журналіст телеканалу NBC Хейлі Джексон у своєму твіттері оприлюднила коментар Манафорта з приводу публікації.

Манафорт стверджує, що ніколи не отримував грошей за свою роботу "чорним налом" і ніколи не працював на владу України або Росії.

Нагадаємо, 28 травня колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки кільком колишнім і нинішнім можновладним чиновникам. За його словами, мова йде про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальною сумою хабарів у розмірі близько $2 млрд.

Загалом у руки НАБУ потрапило понад 840 сторінок за період 2008-2012 років. Ці сторінки заповнені від руки. У них вказано дати, прізвища й ініціали, суми виданих коштів і короткий опис статті витрат. На кожному аркуші - близько 30 записів. За попередніми підрахунками, передані матеріали містять загалом близько 25 тисяч рядків.

Політтехнолог Пол Манафорт з 1978 року координував кампанію Рональда Рейгана, 1988 року був радником Джорджа Буша-старшого, а в 1996-му працював у кампанії суперника Білла Клінтона Боба Доула.

Уперше американський політтехнолог з'явився в Україні 2004 року, під час третього туру президентських виборів на запрошення команди Віктора Януковича. Однак братися за кампанію Манафорт нібито відмовився, посилаючись на те, що вплинути на неї було вже неможливо. У проміжку між цими і наступними виборами Януковича ім'я Манафорта згадувалося у зв'язку з роботою на самого Ріната Ахметова і його компанію СКМ, а також на парламентську кампанію Партії регіонів 2007 року.

Манафорт зіграв вирішальну роль у перемозі Януковича на виборах президента 2010 року.

У 2014 році Манафорт брав участь у створенні Опозиційного блоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram