ГоловнаСвіт

Росія заблокувала роботу Культурного центру України в Москві

Влада не реєструє нового директора центру, призначеного державою Україна на цю посаду.

Росія заблокувала роботу Культурного центру України в Москві

Росія заблокувала роботу Культурного центру України в Москві, тоді як аналогічні центри РФ далі діють у Києві і Львові.

Про це кореспондента УНІАН у Москві повідомив керівник товариства «Провіснік» Тарас Дудко.

За його словами, українська громадськість у російській столиці стурбована ситуацією, що склалася навколо Культурного центру України.

Він нагадав, що за останні роки в РФ ліквідували Об'єднання українців Росії, Федеральну українську національно-культурну автономію українців Росії, тривають гоніння проти Бібліотеки української літератури в Москві.

«Уже майже 5 місяців Росія блокувала роботу Культурного центру. Російська влада не реєструє нового директора центру, призначеного державою Україна на цю посаду. Співробітники другий місяць не отримують заробітну плату», - сказав Дудко.

«Українська діаспора переконана - це саботаж з боку російської влади, тоді як у Києві та Львові російські центри далі працюють», - підкреслив він.

Дудко пояснив, що діяльність центру здійснюватися на основі міжурядової угоди України та РФ, підписаної у 1998 році. Згідно з цим документом, центри реєструються як юридичні особи відповідно до законодавства країни перебування.

Дудко повідомив, що Культурний центр багато років здійснював свою діяльність як некомерційна організація, проте влада РФ, посилаючись на зміни внутрішнього законодавства щодо таких організацій, відмовляється внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб зміни до відомостей про нового директора. «Склалася ситуація, коли у нового директора центру відсутнє право підпису, як у банку, так і в будь-яких інших установах, що, у свою чергу, не дозволяє вести фінансово-господарську діяльність, виплату зарплати, оплату комунальних платежів», - сказав Дудко.

На посаду Культурного центру в Москві 3 березня 2016 року Державне управління справами президента України призначило Володимира Іонова.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня російські радикали напали на Національний культурний центр України в Москві. Було зірвано і спалено державний прапор України.

Крім того, у травні перед Днем перемоги російські поліцейські зірвали державний прапор України з даху будівлі Національного культурного центру України в Москві.

Центр є держвласністю держави Україна і працює на підставі двосторонньої угоди з РФ. Російський аналог - Російський центр науки і культури - знаходиться у Києві за адресою: вул. Борисоглібська, 2.

Російські органи влади проводять кампанію зі знищення об'єктів культури, пов'язаних з Україною. 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві відбувся обшук, поліція підкинула націоналістичну літературу. Також обшук провели у будинку директора бібліотеки Наталії Шаріної. 30 жовтня Шаріну помістили під домашній арешт. Слідчі заявили, що вона нібито поширювала серед відвідувачів бібліотеки «екстремістську літературу».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram