ГоловнаПолітика

"Нафтогаз" купив для Коболєва броньований Mercedes за 4,5 млн грн

Продавцями автомобіля виявилися бізнесмени, пов'язані з "Укргазвидобуванням"

"Нафтогаз" купив для Коболєва броньований Mercedes за 4,5 млн грн
Фото: http://nashigroshi.org

У середу, 3 серпня, відбулися торги на постачання броньованого автомобіля Mercedes Benz S600 Guard для голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

Найдешевшу пропозицію у 4,5 млн грн зробило ТОВ "АТ-Імпорт", повідомляють "Наші гроші" з посиланням на систему ProZorro. У торгах також взяли участь ТОВ "Бротрейд" (пропонувало автомобіль за 4,73 млн грн) і німецька Autohaus Lorinser (4,732 млн грн).

Тільки німецька компанія виконала вимогу замовника про надання у складі конкурсної пропозиції докладної інформації про автомобіль, в тому числі його фотографій. Інші два учасники надали лише дані про рік виготовлення (2011) і бронювання, а також вказали країну відвантаження - Україна, тому невідомо, чи не запропонували ці фірми один і той самий автомобіль з салону Premiumauto.

Про плани "Нафтогазу" придбати для Коболєва броньований Mercedes стало відомо напередодні. У компанії пояснили, що таке авто необхідне, щоб захистити Коболєва напередодні судових слухань у Стокгольмі щодо спору з російським "Газпромом".

Видання "Бизнес.Цензор" з'ясувало, що в київському салоні Premiumauto якраз виставлено на продаж бажаний броньовик за $200 тис. Ця ціна відповідала очікуваній "Нафтогазом" вартості машини у 5,10 млн грн.

Під час торгів цю ціну було знижено, оскільки німецька фірма Autohaus Lorinser відразу зробила стартову заявку на 400 тис. гривень нижчу за стартову ціну. Українські фірми відреагували, зробивши свої заявки ще дешевшими.

Засновники компанії-переможця тендера - ТОВ "АТ-Імпорт" - Олексій Олександрович Прохоренко і Дмитро Михайлович Журавель.

Прохоренко також відомий як співзасновник громадської організації "Український легіон", очолюваної колишнім заступником голови правління "Укргазвидобування" Олексієм Тамразовим. Тамразов відомий як автогонщик (раніше деякий час був гонщиком у команді сина президента-втікача Віктора Януковича) і меценат, який допомагає українським військовим автомобільною технікою.

Дмитро Журавель раніше входив до складу засновників ТОВ "Хас" і ТОВ "Фаворит систем". Ці фірми мали угоди спільної діяльності з "Укргазвидобуванням" на видобуток газу. Фірма "Хас" проходить у справі нардепа-втікача Олександра Онищенка. Зараз її власниками є структури, пов'язані з самим Онищенком, Олександром Кацубою і банком Давида Жванії.

Директор і колишній співзасновник "АТ-імпорту" - Бонк Віталій Георгійович. Його ПІБ збігається з ініціалами керівника Департаменту фінансів, розрахунків і роботи з боргами "Укргазвидобування" станом на 2012 рік.

Засновниками другого українського учасника торгів ТОВ "Бротрейд" є Проценко Ігор Ігорович і Колосовський Ілля Юрійович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram