ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун не знайшла у МОЗ відповідальних за держзакупівлі ліків

Посада керівника підрозділу вакантна, а четверо його працівників відсутні

Супрун не знайшла у МОЗ відповідальних за держзакупівлі ліків
Уляна Супрун на офіційному представленні в МОЗ
Фото: LB.ua

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун не знайшла у відомстві відповідальних за державні закупівлі ліків, оскільки посада керівника відповідного підрозділу вакантна, а четверо його працівників відсутні на роботі у зв'язку з відпусткою або перебувають на лікарняному.

Про це Супрун заявила на брифінгу, повідомляє "Укрінформ".

"Учора ввечері і сьогодні наша команда, переважно це волонтери, які зараз зі мною працюють, спробувала дізнатися, що зараз відбувається із держзакупівлями. Щоб ви розуміли, є управління, яке займається держзакупівлями, воно складається з п'ятьох осіб - керівника і чотирьох працівників. Керівника немає - це вакансія, а ці четверо людей або у відпустці, або на лікарняному, і вже давно. Тобто зараз у міністерстві ніхто не займається державними закупівлями", - сказала Супрун.

Вона також повідомила, що намагалася з'ясувати поточний стан закупівель ліків. За словами Супрун, сьогодні їй принесли на підпис 20 довідок на ліки, які знаходяться на митниці. Крім того, є дуже багато наказів і довідок на інші препарати, але вона ще навіть не розібралася, хто їх привіз в Україну - "чи то ПРООН, чи Crown Agents, чи хтось інший".

"Зараз у МОЗ наші юристи і люди, які розуміються на цих справах, розбираються з цими документами, щоб я могла підписати. Але зараз стан закупівель на дуже низькому рівні", - констатувала вона.

Стосовно кроків для виправлення ситуації, Супрун розповіла, що на посаду керівника підрозділу держзакупівель Міністерства охорони здоров'я оголосять конкурс, а поки що буде призначено в.о.

"У МОЗ є людина, яка досить добре розбирається в цьому, він працював з колишнім заступником міністра Ігорем Перегинцем, думаємо, що ця людина зможе працювати. А в інших аспектах я буду сама розбиратися зі своїми юристами і з громадськими активістами та волонтерами, які хочуть допомогти", - пояснила Супрун.

Нагадаємо, 27 липня Кабінет Міністрів призначив Супрун в.о. голови МОЗ з 1 серпня. Вона отримала карт-бланш на формування своєї команди у відомстві.

Супрун народилася в місті Детройт в США. Восени 2013 року разом із чоловіком переїхала в Україну. Під час Революції гідності була в Києві на Майдані. Вона працювала у медичній службі, згодом очолила гуманітарні ініціативи Світового конґресу українців і заснувала організацію "Захист Патріотів", яка займається тренуваннями з тактичної медицині і забезпечує українських бійців поліпшеними індивідуальними аптечками стандарту НАТО. У жовтні 2015 року вона стала консультантом комітету ВР з питань охорони здоров'я.

У липні 2015 року одержала українське громадянство.

Раніше в.о. міністра охорони здоров'я був Віктор Шафранський. З призначенням Супрун Шафранський звільнився з МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram