ГоловнаСуспільствоПодії

Горбатюк: "Чорній роті" "Беркуту" втекти з Києва допоміг один з керівників ГО "Ніхто, крім нас"

Днями генеральний прокурор Юрій Луценко зробив сенсаційну заяву заяву: втечу більшості спецназівців з “чорної роти” “Беркуту” допоміг влаштувати один з учасників Майдану. І ця ж людина допомогла їм позбутися зброї, з якої було вбито активістів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Раніше про те, що встановлено особу, яка допомагала “беркутівцям” втекти з Києва, заявляв керівник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. LB.ua розпитав його детальніше про цей епізод.

Фото: Макс Требухов

Сергію Вікторовичу, у LB.ua є інформація, що особа, яка допомагала “чорній роті” “Беркуту” позбутися зброї та залишити Київ, - керівник ГО “Ніхто крім нас” Олександр Ковальов. Чи відповідає ця інформація дійності?

Я не можу називати прізвище, можу сказати, що підозру дійсно оголошено особі з керівництва цього ГО “Ніхто крім нас”.

Його затримано?

Ні, йому повідомили про підозру у приховуванні злочину, це стаття 396 Кримінального кодексу, санкції якої передбачають позбавлення волі до 3 років, тобто, це не тяжкий злочин, середньої тяжкості. Кримінальний кодекс не передбачає у такому випадку арешт як запобіжний захід.

Відомо щось про мотивацію цієї людини, чому він вирішив допомагати “Беркуту”?

Розслідування триває, воно ще не завершено, мають бути встановлені всі обставини і деталі. Коли будуть встановлені - справу буде направлено до суду, наразі розслідування ще триває і такі подробиці досудового слідства не можуть бути оголошені.

Ми говоримо про те, що відображено у підозрі - було надано допомогу співробітникам “Беркуту” у виїзді з Києва та у приховуванні зброї.

Підозру оголошено одній особі чи групі осіб?

Наразі одній.

Йому допомагали інші активісти Майдану?

Ми не говоримо про те, що саме ця особа була активістом Майдану, говоримо про те, що він з керівництва ГО.

Інші члени ГО також були задіяні?

Є особи, яким надавали вказівки щодо сприяння приховуванню злочину. Але наразі підозру оголошено тільки одній людині.

Фото: EPA/UPG

До цих людей привела знайдена нещодавно зброя, з якої стріляли по активістах Майдану 20 лютого 2014?

Зброя була знайдена співробітниками СБУ ще у серпні минулого року, у лютому цього року була передана нам, а вже подальші слідчі дозволили встановити обставини її вивезення та знищення і, відповідно, осіб, які були у цьому задіяні.

Від редакції. ВГО "Ніхто крім нас" об'єднує ветеранів Афганистану з метою соціального захисту їх та їх семей. Члени організації були серед інших учасників Майдану. Лідером організації є Олександр Ковальов.

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram