ГоловнаСвіт

Польський Сейм назвав Волинську трагедію геноцидом

Резолюцію ухвалили 432 голосами проти 0.

Польський Сейм назвав Волинську трагедію геноцидом
Фото: EPA/UPG

Польський Сейм (нижня палата парламенту) в п'ятницю, 22 липня, прийняла резолюцію, в якій Волинську трагедію визнано геноцидом, здійсненим українськими націоналістами щодо поляків.

Резолюцію прийняли 432 голосами. Утрималися 10 депутатів, проти не проголосував ніхто, повідомляє rp.pl.

Відповідно до рішення, 11 липня відзначатимуть у Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

При цьому в резолюції також є згадка про вбивства українських цивільних осіб, вчинені польськими націоналістами.

Польський парламент вважає, що визнання геноциду поляків відповідає історичній правді і необхідне для примирення та діалогу двох народів.

Нагадаємо, раніше Верхня палата польського парламенту прийняла постанову з приводу Волинської трагедії. У резолюції сенатори закликали польський Сейм встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

8 липня під час візиту в рамках Саміту НАТО президент України Петро Порошенко віддав данину жертвам польсько-українського конфлікту часів Другої світової війни.

Цього року виповнюється 73 роки з часу Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різня (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram