ГоловнаПолітика

Amnesty International і Human Rights Watch представили доповідь про тортури в Україні

Правозахисні організації звинуватили обидві сторони в жорстокому поводженні із затриманими

Amnesty International і Human Rights Watch представили доповідь про тортури в Україні
Архив
Фото: www.facebook.com/ato.news

Як представники української влади, так і проросійські сепаратисти на сході України незаконно, а де-не-де таємно утримують цивільних осіб протягом тривалого часу під вартою і катують їх, йдеться у спільній доповіді Amnesty International і Human Rights Watch, оприлюдненій у четвер.

Доповідь "Тебе не існує. Довільні затримання, насильницькі зникнення і тортури на сході України" базується на даних 40 інтерв'ю з жертвами насильства і членами їхніх сімей, свідками, адвокатами жертв та іншими. Amnesty International і Human Rights Watch зафіксували дев'ять випадків незаконного тривалого утримання українською владою цивільних осіб під вартою, включно з насильницькими зникненнями, у неофіційних місцях утримання, і дев'ять випадків незаконного тривалого утримання цивільних осіб під вартою проросійськими сепаратистами. Більшість випадків датуються 2015-м і першою половиною 2016 років.

"Тортури і секретне утримання під вартою не є забутими або невідомими практиками в Україні. Вони відбуваються саме зараз, по обидва боки конфлікту. Країни, які надають підтримку будь-якій зі сторін, це прекрасно знають. Вони не повинні закривати очі на це огидне насильство", - заявив заступник директора Amnesty International у Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

Українська влада і проукраїнські військові угруповання затримували цивільних осіб за підозрою у зв'язку або підтримці проросійських сепаратистів, тоді як сепаратисти затримували цивільних осіб за підозрою у підтримці або шпигунстві на користь української влади, дійшли висновку Amnesty International і Human Rights Watch.

В одному з випадків, 39-річного "Вадима" затримали і катували представники спочатку однієї сторони, а потім другої. У квітні 2015 року озброєні особи схопили його на контрольно-пропускному пункті українських сил, наділи йому на голову мішок і допитували його про можливі зв'язки з проросійськими сепаратистами. "Вадим" провів більш ніж шість тижнів у неволі, більшість часу - на об'єкті, який за свідченнями, знаходився під контролем Служби безпеки України (СБУ). Його катували за допомогою електрошоку, пропалювали його шкіру цигарками, били, вимагаючи зізнатися в тому, що він працює на проросійських сепаратистів.

Після того, як його відпустили, "Вадим" повернувся в Донецьк, де його схопила сепаратистська влада. Чоловіка запідозрили в тому, що під час ув'язнення його завербувала СБУ. Він провів більш ніж два місяці під вартою без зв'язку із зовнішнім світом у неофіційній в'язниці в центрі Донецька, де викрадачі також били його і поводилися з ним жорстоко.

У деяких випадках утримання під вартою могло розглядатися як насильницьке зникнення, тому що влада відмовлялася повідомити про затримання осіб або відмовлялася надати родичам інформацію про їхнє місцеперебування і подальшу долю. Багато з цих затриманих постраждали від тортур та інших форм жорстокого поводження. Декому з тих, кого травмували під час утримання під вартою, відмовляли в медичній допомозі.

Майже в кожному з 18 досліджених випадків звільнення затриманих осіб в певний момент розглядалося в контексті обміну полоненими. Серйозне занепокоєння викликає факт затримання обома сторонами цивільних осіб з метою використання їх у якості "розмінної монети", повідомляють Amnesty International і Human Rights Watch. Такі затримання можуть трактуватися як захоплення заручників, що є військовим злочином.

У трьох випадках насильницьких зникнень осіб, яких затримала СБУ на підконтрольній уряду території, тримали в неофіційному ув'язненні від 6 тижнів до 15 місяців. Одну людину звільнили під час обміну полоненими, а двох - без рішення суду.

Amnesty International і Human Rights Watch дійшли висновку, що незаконні утримання під вартою без офіційного визнання факту затримання відбувалися в будівлях СБУ в Харкові, Краматорську, Ізюмі та Маріуполі. Доповідь ООН від червня 2016 року також відзначила приміщення СБУ в Харкові як можливе місце неофіційного утримання під вартою.

Amnesty International і Human Rights Watch отримали інформацію від багатьох джерел, в тому числі нещодавно звільнених затриманих, що 16 осіб, можливо, досі таємно утримуються під вартою в будівлі СБУ у Харкові. У листі Amnesty International і Human Rights Watch СБУ спростувала існування будь-яких місць утримання під вартою, крім їхнього офіційного центру утримання під вартою в Києві, і повідомила, що не має інформації про порушення.

Як зазначають правозахисні організації, місцеві служби безпеки "ЛНР" і "ДНР" працюють без будь-яких стримувальних механізмів і незаконно затримують цивільних осіб, а подекуди катують їх. Жителі Донецька і Луганська описують відповідні силові структури як організації, які мають найбільшу владу і вселяють страх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram