ГоловнаСуспільствоЖиття

Прикордонники зафіксували бурові роботи РФ на морському шельфі України

Про порушення норм міжнародного морського права повідомили в профільні відомства.

Прикордонники зафіксували бурові роботи РФ на морському шельфі України
Фото: investigator.org.ua

Прикордонники повідомили про порушення Російською Федерацією норм міжнародного морського права, а саме - зафіксували бурові роботи на морському шельфі України.

Про це повідомляє офіційний сайт Держприкордонслужби.

Зазначають, що про інцидент вже проінформували профільні міністерства і відомства.

"16-17 липня корабель морської охорони Держприкордонслужби у взаємодії з літаком Військово-Морських сил ЗСУ виявив і задокументовано факт відбуксирування самопідйомної бурової установки "Сиваш" із рейду порту н.п. Чорноморське (тимчасово окупована територія Криму) в район Голіцинського газового родовища, розташованого у виключній морській економічній зоні", - наголошено в повідомленні

2014 року зазначену платформу, що належить "Чорноморнафтогазу", незаконно захопила Росія під час анексії Криму.

"Ця діяльність пов'язана з продовженням РФ незаконних розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України, що є грубим порушенням норм Конвенції ООН з морського права і закону України "Про виключну (морську) економічну зону України", - йдеться в заяві.

Екіпажам буксира і СПБУ "Сиваш" було повідомлено про виявлені порушення і відповідальність за такі дії. Також під час обстеження району родовища на бурових установках і платформах прикордонники зафіксували перебування на них озброєних осіб.

"Держприкордонслужба проінформувала зацікавлені міністерства і відомства про факти порушення міжнародного морського права та законодавства України Росією. Зараз Міністерство закордонних справ готує ноту, яку буде офіційно передано російській стороні", - повідомили у відомстві.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року українське МЗС зробило заяву з приводу переміщення вкрадених Росією бурових платформ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram