ГоловнаПолітика

Через масову заміну членів ДВК ускладнено роботу ВТК на 114-му окрузі

Усього на окрузі 197 виборчих дільниць, але з них працюють тільки 133.

Через масову заміну членів ДВК ускладнено роботу ВТК на 114-му окрузі
На избирательных участках в Луганской области жарко
Фото: Ольга Решетилова

На проміжних виборах до Верховної Ради в Луганській області через рекордну заміну членів дільничних комісій виникли проблеми на 114-му окрузі (Біловодський, Новопсковський і Станично-Луганський райони).

Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Усього на окрузі 197 виборчих дільниць, але з них працюють тільки 133, оскільки інші розташовані на окупованих територіях. Одна з дільниць не розпочала роботу, оскільки не зібралися члени комісії в Біловодську, також дільниця в Марківці призупинила роботу, оскільки на бюлетенях не проставлені печатки.

Проблемою округу залишається рекордна кількість кандидатів - 107, причому за даними організації "Опора", реальну активність проявляли близько 15 кандидатів. Решта, швидше за все, були технічними.

Напередодні виборів, у суботу вранці, почали надходити клопотання про заміну членів 30-40% виборчих комісій, це близько 2 тис. осіб. Усього було подано більш ніж 130 таких клопотань. З них станом на вчора окружна комісія проголосувала тільки 30.

Фото: Ольга Решетилова

Після цього деякі кандидати звинуватили голову і заступника комісії в саботажі і зволіканні з прийняттям рішення. Вчора кілька кандидатів приїжджали на місця, влаштовували скандали, блокуючи роботу комісій. При цьому як повідомив кандидат від БПП Денис Денищенко, частина таких клопотань виявилася фальшивою. За його словами, зокрема, від них надійшло одне таке клопотання, а фактично їх виявилося три.

Фото: Ольга Решетилова

На сьогодні в поліцію надійшло п'ять повідомлень про порушення, чотири з них стосуються заміни членів комісій і одне про перешкоджання роботі - зафіксовано автобус організованої групи людей, який їхав з боку Старобільська в Біловодськ. Також одну із заяв написав член ОВК Ігор Слєсарєв - на голову і заступника голови комісії.

Також, як повідомили представники "Опори", близько 200 осіб прибули в Марківку. Спостерігачі вирушили туди для з'ясування обставин.

Станом на вчора про порушення виборчого процесу в поліцію надійшло 64 заяви і було відкрито вісім кримінальних проваджень. Два з них за ст.160 - про порушення закону про вибори, ще два за ст. 157 - про перешкоджання здійсненню виборчого права, одне за ст. 185 - на окрузі була вкрадена печатка, яка потім виявилася в голови комісії Євгена Байрамова, якого нещодавно побили. Порушення також стосувалися підробки документів (ст. 358), а також побоїв (ст.126) і погроз вбивством одному з кандидатів на прізвище Лесик (ст.129).

Також вчора була інформація про можливі провокації і силове протистояння. У поліції її не підтвердили, але в Біловодському районі силовики були приведені в бойову готовність - до них підключили близько 50 представників Нацгвардії і 30 бійців спецпризначення.

Нагадаємо, сьогодні вранці почалося голосування на довиборах у Раду в 7 округах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram