ГоловнаПолітика

Луценко застеріг Медведчука від створення фейкових "територіальних громад"

Ідеолога першої з них вже затримано.

Луценко застеріг Медведчука від створення фейкових "територіальних громад"
Ольга Уграк
Фото: uainfo.org

У Хмельницькому за підозрою в державній зраді затримано керівника так званої "територіальної громади міста Хмельницького", які створює "Український вибір" Віктора Медведчука.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

За його словами, останнім часом надходить інформація про те, що "одіозний пан Медведчук зі своїм «Українським вибором» почав роботу з реєстрації в Міністерстві юстиції організацій, які називаються по-різному, але сходяться в одному - це так звані "територіальні громади" , і вони відверто закликають не платити податки українській державі, а платити податки виключно цим самозваним громадам".

Він заявив, що одна з таких "громад" була зареєстрована в Хмельницькому, і громадянку, яка оголосила себе її керівником і почала збирати податки, вже затримано. Їй інкримінують статтю 111 Кримінального кодексу - державна зрада.

У березні 2016 року про ці "громади" писало видання "Країна". Воно поговорило з кількома активістами, які розповіли, що в рамках організації вони працюють без державних ліцензій, видають власні номерні знаки і платять податки самі собі.

Ідеологом "громади" названо Ольгу Уграк.

У зв'язку з цим Луценко попередив, що Медведчук не є недоторканним. "Якщо будуть прямі свідчення на знаменитого пана Медведчука, то ніхто не побоїться пред'явити йому відповідні звинувачення", - зауважив генпрокурор.

Нагадаємо, що СБУ займається організацією "Українського вибору" в рамках кримінального провадження від 25 квітня за фактами кримінальних правопорушень за ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram