ГоловнаПолітика

Україна підтримала Ердогана

МЗС назвало спробу військового перевороту "злочинним посяганням".

Україна підтримала Ердогана
Фото: Макс Требухов

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву в зв'язку зі спробою військового перевороту в Туреччині, в якій заявило про підтримку "народу і демократично обраних органів влади Турецької Республіки".

"Сподіваємося, що президент [Реджеп Тайіп Ердоган] і уряд країни швидко відновлять громадський порядок і стабільність на основі поваги до демократичних цінностей і законів Туреччини. Висловлюємо щирі співчуття у зв'язку з людськими жертвами в результаті злочинних посягань", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, увечері 15 липня група військових заявила, що бере керування країною в свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Сталися сутички заколотників і прихильників Ердогана.

Під час зіткнення вбито принаймні 90 осіб, переважно цивільних. Понад 1150 осіб отримали поранення.

Вранці більшість заколотників здалися владі. За останніми даними, затримано близько 1500 військовослужбовців. Своїх постів позбулися п'ять генералів і 29 полковників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram