ГоловнаПолітика

Залучення іноземців не вирішить питання незалежності ЦВК, - Магера

Заступник голови ЦВК не знає половини людей, запропонованих Президентом у ЦВК

Залучення іноземців не вирішить питання незалежності ЦВК, - Магера
Фото: Макс Требухов

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що для відбору членів ЦВК потрібно проводити широку публічну дискусію. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

«На мою думку, Президент прийняв би сильне рішення, якби оголосив широку публічну дискусію з приводу відбору членів ЦВК за участю всіх парламентських сил і громадських організацій ... Має бути певний громадський майданчик, де буде повне всебічне обговорення кандидатур до складу ЦВК. І з урахуванням результатів обговорення Президент матиме можливість приготувати уточнене подання, внести його до Верховної Ради. Якщо буде консенсус між парламентськими силами, то по 300 голосів за кожну кандидатуру до складу ЦВК знайдеться», - заявив Магера.

З приводу кандидатур, які увійшли в поданий Президентом список членів ЦВК, заступник голови ЦВК зазначив:

«Скажу відверто, половини людей, запропонованих Президентом, я особисто не знаю. Незважаючи на те, що 12 із половиною років професійно займаюся виборчою тематикою.

Можу назвати хіба що Євгена Радченка (представлений фракцією «Самопоміч», - ред.). Він має величезний досвід із виборчих питань. Свого часу навіть був членом виборчої комісії Киргизстану, коли іноземці мали право входити туди, після революції 2010 року. Він має доволі незалежну позицію, і я не заздрю тим, хто спробує на нього тиснути».

Водночас Магера не вважає доречною практику залучення іноземців до формування ЦВК в Україні за аналогією, наприклад, з Кабміном.

«Це не вирішило би питання незалежності ЦВК. Тільки створило б проблему у взаємодії з секретаріатом, з окружними виборчими комісіями тощо. Вже навіть не кажу про мовний бар'єр ... Членам ЦВК потрібно бездоганно знати специфіку виборів в Україні, виборче законодавство», - додав Магера.

Нагадаємо, 3 червня Порошенко запропонував Верховній Раді звільнити 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії. З діючого складу ЦВК залишаться Олег Діденко, Катерина Махніцька та Олександр Осадчук.

Новими членами комісії пропонують обрати Аллу Басалаєву, Михайла Вербенського, Романа Гребу, Ольгу Желтову, Олега Конопольського, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Віталія Плукаря, Євгена Радченка, Надію Синицю і Леонтія Шипілова. При цьому кандидатура 12-го члена ЦВК не подана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram