ГоловнаПолітика

В ООН убивство кримчанина Решата Аметова визнали стратою

Правозахисники припускають, що випадки зникнення людей у Криму могли призвести до смерті потерпілих.

В ООН убивство кримчанина Решата Аметова визнали стратою
Решат Аметов
Фото: islam.in.ua

Управління Верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ) у своїй доповіді назвало факт убивства кримчанина Решата Аметова стратою без належного судового розгляду.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

"В Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, статус яких визначено резолюцією 68/262 Генеральної Асамблеї ООН щодо територіальної цілісності України, УВКПЛ зафіксувало щонайменше одну ймовірну страту без належного судового розгляду", - сказано в звіті, опублікованому управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, в розділі "Порушення і обмеження права на життя в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі" щодо справи Решата Аметова.

У доповіді описано випадки викрадень людей у анексованому Росією Криму. Автори доповіді припускають, що ці зникнення могли призвести до смерті людей.

"Ці припущення базуються на показах свідків, інформації про потерпілих і тому факту, що деякі з цих зникнень, вочевидь, відбулися в результаті викрадень потерпілих за участю воєнізованих груп, часто пов'язаних із так званою "кримською самообороною". Ці випадки необхідно належним чином розслідувати, а винуватих - притягнути до відповідальності", - йдеться в документі.

В ООН закликали розслідувати випадки страт і викрадення людей у Криму.

Обшуки, викрадення та інший тиск щодо кримськотатарського населення на півострові не припиняються з початком анексії Криму Росією. Про це постійно повідомляють правозахисники, в тому числі міжнародні. Однак Кремль і підконтрольна Росії влада Криму заперечує це, щоразу заявляючи, що у "злочину немає національності".

Нагадаємо, 15 березня 2014 року в Криму було виявлено тіло убитого Решата Аметова з множинними слідами тортур. 3 березня 36-річний активіст зник після того, як група людей у військовій формі оточила його і повела з площі Леніна в Сімферополі, де він стояв в одиночному пікеті проти окупації Криму Росією.

Підконтрольна Москві влада Криму пообіцяла нагороду за розкриття вбивства кримськотатарського активіста. Однак убивць активіста так і не знайшли.

При цьому ще в грудні 2014 року правозахисники повідомляли, що в Криму встановлено осіб, причетних до викрадення Аметова, але їх не затримали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram