ГоловнаПолітика

Суд визначив екс-чиновникам НБУ часів Януковича заставу 10 і 20 млн гривень

За словами Матіоса, крім економічних злочинів, членам злочинної організації буде інкриміновано держзраду.

Суд визначив екс-чиновникам НБУ часів Януковича заставу 10 і 20 млн гривень
Фото: 112.ua

Голосіївський суд Києва обрав запобіжний захід двом екс-чиновникам НБУ, затриманим напередодні за підозрою в розтраті 0,8 млрд гривень держкоштів, повідомляє ТСН.

Колишньому заступнику голови НБУ Олексію Ткаченку присудили 60 діб арешту або 20 млн гривень застави.

Колишньому керівнику генерального департаменту банківського нагляду НБУ Роману Яковлєву присудили 60 діб арешту або 10 млн гривень застави. Звинувачення вимагало призначити заставу обом по 400 млн грн.

Захист підозрюваних має намір оскаржити рішення.

За словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса, проведенням цієї операції керував особисто генпрокурор Юрій Луценко і голова СБУ Василь Грицак. Під час затримання допомагав підрозділ "Котики".

Один із затриманих постійно перебував за межами України і приїхав тільки на декілька днів для переоформлення візи.

"Доведено слідством, що за попередньою змовою з Курченком вони ввели в оману весь склад наглядової ради НБУ, підтвердивши, що основного майна банку "Реал" вистачає, щоб дати рефінансування і стабілізаційний кредит - майже 788 млн грн. А його було на 200 з гаком млн. А вони дописали, що заставного майна 1 млрд 300 грн", - пояснив деталі афери Матіос.

Військовий прокурор зазначив, що всім членам злочинної організації буде інкриміновано, крім економічних злочинів, співучасть у складі злочинної організації в державній зраді.

Нагадаємо, "Реал Банк" був одним із перших, який закрили при новій владі. Найбільшим клієнтом "Реал Банку" була група компаній СЄПЕК Сергія Курченка, який нині перебуває в розшуку. Офіційно СЄПЕК був міноритарним акціонером "Реал Банку".

У березні Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього голову Національного банку Ігоря Соркіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram