ГоловнаСвіт

Чеські ЗМІ позитивно сприйняли можливість перейменування бульвару Лепсе на бульвар Гавела

Перейменування здійснюється в рамках радикального розриву з радянським минулим

Чеські ЗМІ позитивно сприйняли можливість перейменування бульвару Лепсе на бульвар Гавела

Чеські ЗМІ звернули увагу на можливість перейменування у Києві бульвару імені Івана Лепсе на бульвар імені Вацлава Гавела – останнього президента Чехословаччини і першого президента Чехії.

З відповідними статтями напередодні вийшли провідні чеські ЗМІ – Ceske Noviny, Mladá Fronta DNES, Parlamentní Listy та інші.

Ceske Noviny повідомляють, що з 5.541 учасників голосування за перейменування бульвару на ім'я Гавела висловилося понад 3 тисячі киян.

При цьому ЗМІ звертають увагу, що проти перейменування в бульвар Гавела навіть було запущено справжню інформкампанію - відкрито онлайн-петицію, до голосування залучалися інтернет-боти: протягом одного дня кількість противників перейменування збільшувалася на 500 осіб.

Провідні чеські ЗМІ вийшли з повідомленням про перейменування бульвару Лепсе в Гавела
Провідні чеські ЗМІ вийшли з повідомленням про перейменування бульвару Лепсе в Гавела

Проте, тих, хто проголосував "за", виявилося більше, і на одному з будинків бульвару вже з'явився великий портрет Гавела.

Результат голосування не є обов'язковим, остаточне рішення повинна ще ухвалити мерія Києва.

Радянський революціонер-більшовик Іван Лепсе був родом з Риги (Латвія), коли шістнадцятирічним долучився до більшовиків. Після початку Першої світової війни його поранили і звільнили з армії. У Санкт-Петербурзі він працював агітатором більшовиків, а потім був членом керівництва партії. Він помер у 1929.

Україна

, на превелике обурення Росії, ухвалила рішення про радикальний розрив з радянським минулим, яке супроводжується відповідними законами. Безпосередньо у Києві під час "декомунізації" перейменували десятки вулиць міста, зникли дванадцять пам'ятників більшовицькому лідерові Володимиру Леніну, а також його дружині Надії Крупській, німецькій революціонерці Розі Люксембург, пам'ятні дошки українських комуністичних секретарів або радянських лідерів.

Зокрема, минулого тижня, під час візиту американського держсекретаря Джона Керрі до Києва, члени Київради проголосували за пропозицією мера Віталія Кличка про перейменування Московського проспекту у проспект "спірного" лідера українських націоналістів Степана Бандери, якого росіяни звинувачують у тому, що він співпрацював з нацистами. Зміняться й назви київських вулиць, названих на честь російського воєначальника Суворова і Кутузова, - вони носитимуть імена українських воїнів, розповідають чеські ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram