ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві відзначили День народження Олега Сенцова

На акцію прийшло близько 200 осіб, у тому числі колишні політв'язні.

На Майдані Незалежності відбулася акція, присвячена сорокаріччю українського кінорежисера і письменника Олега Сенцова, незаконно засудженого в Російській федерації. Як повідомляє кореспондент LB.ua, біля Лядських воріт зібралося близько 200 чоловік.

Організатори акції - представники ініціативних груп «Комітет солідарності» і Крим SOS - разом із нещодавно звільненим Геннадієм Афанасьєвим почали захід із читання розповідей Сенцова.

Акцію продовжили виступами тих, хто прийшов привітати режисера. "Він отримав ці 20 років, і після цього став найвеличнішим героєм сучасної України, - сказав один із так званої "кримської четвірки" Афанасьєв. - Я прошу підтримувати його і не забувати, адже саме такі люди становлять наше майбутнє. Ми дуже потрібні йому , але і він теж потрібен нам".

Сестра Олега Сенцова Наталія Каплан подякувала всім, хто прийшов. Вона зазначила, що Олег відчуває підтримку, яку йому надають. "Я буду банальна в привітанні і побажаю йому свободи. Сподіваюся, максимум свій наступний День народження і краще Новий рік він зустріне не в тюрмі", - сказала Каплан журналісту LB.ua.

Прийшла привітати Сенцова і народний депутат Надія Савченко. "Якщо нас тут буде мало, хлопці будуть сидіти довше. Олег - один із тих, на кого варто рівнятися", - зазначила депутат і побажала іменникові "свободи від щирого серця".

Усі охочі могли підписати листівки, які правозахисна організація Amnesty International відправить Сенцову. Крім того, правозахисники пропонували підписати петицію генеральному прокурору Російської Федерації Юрію Чайці з вимогою переглянути справу режисера.

На акції також можна було купити книги письменника. Виручені гроші організатори обіцяють передати родині й адвокатам Сенцова.

На завершення заходу в небо випустили декілька десятків жовтих кульок із написом FreeSentsov. "Ми символічно випускаємо кульки з клітки, намагаючись сказати, що хочемо звільнення Олега", - пояснила представник ініціативної групи Let my people go Аліна Бродік.

Нагадаємо, режисера і письменника Олега Сенцова затримали 11 травня 2014 року працівники ФСБ у Криму. Його звинуватили в скоєнні терористичних актів на півострові. У серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Режисер назвав справу політичною і сфабрикованою і заявив про застосування тортур. Олег Сенцов відбуває покарання в Якутії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram