ГоловнаПолітика

Коломойський намагався внести заставу за Кацубу, - Матіос

А Антон Кіссе - зібрати підписи за видачу його на поруки.

Коломойський намагався внести заставу за Кацубу, - Матіос
Фото: Facebook/Лариса Сарган

Бізнесмен Ігор Коломойський намагався внести заставу в розмірі 450 млн гривень за екс-голову "Нафтогазу" Олександра Кацубу, якого звинувачують в участі в злочинному угрупованні Віктора Януковича.

Про це в інтерв'ю Соні Кошкіній розповів головний військовий прокурор Анатолій Матіос, посилаючись на інформацію оперативних служб.

При цьому він зазначив, що це не єдина спроба "допомогти" Кацубі уникнути кримінальної відповідальності.

"З-за куліс розповім, що Антон Кіссе, якого небезпідставно вивчала СБУ в питанні причетності до ймовірного створення Бессарабської республіки, обходив пів-парламенту і збирав підписи про видачу Кацуби на поруки. Попередньо було зарезервовано 67 підписів", - розповів Матіос.

"Були й інші моменти. Наприклад, спроба встановити контакт з усіма можливими і неможливими керівниками, які стосуються справи Кацуби. Крім мене, адже маю репутацію не зовсім професійної людини. Але ми домоглися арешту і, на подив, виграли апеляцію. Хоча в кожен день затримання цих людей (колишніх чиновників Януковича, - ред.) Кулик (старший прокурор у справі, - ред.) отримував повістку від НАБУ, а генеральний прокурор повинен був просити (НАБУ, - ред.) про перенесення кримінальних процесуальних дій щодо нього на тиждень", - додав Матіос.

Крім того, військовий прокурор підтвердив причетність екс-заступника генпрокурора Віталія Каська до юридичної фірми, яка "обслуговувала" схеми Курченка.

"Я не можу розкривати таємницю слідства. Те, що Кулик наговорив в інтерв'ю, захищаючи себе - його право. Наговорив він багато чого, і я змушений це підтвердити. Дійсно, юридичним опікуном, хедлайнером всіх схем Курченка є юридична компанія - надзвичайно потужна, професійна, впізнавана - «Арзінгер». Колишній компаньйон, керуючий партнер компанії «Арзінгер» - Віталій Касько. Стосовно Віталія Каська незаконного збагачення НАБУ не знайшло. Стосовно Кулика активно розслідують. Я не вірю в збіг і підозрювати не хочу, але і не маю ніяких документальних підстав говорити, що це випадковість", - розповів Матіос.

"Зрозумійте, корпоративні війни, в тому числі, які розгорілися в результаті обшуків адвокатів (НАБУ заявило про причетність до "справи Онищенка" трьох адвокатів, що нібито реєстрували фіктивні фірми, - ред.), доволі детально регламентовано в законі. Щоб проводити слідчі дії стосовно адвокатів у зв'язку зі здійсненням ними професійної діяльності, потрібно мати дуже вагомі підстави. Тільки час і дієва робота покажуть, хто був правий", - також зазначив він.

При цьому Матіос нагадав, що кримінальне провадження проти Каська не закрито - "отже, не все так чисто".

Докладніше про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Анатолій Матіос: “Амністія бійців АТО - страшна річ для держави”.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram