ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки відновлять кредитування в 2016 році, - прогноз ICU

Кредитування стримувала жорстка політика НБУ і повільний темп рекапіталізації провідних банків.

Банки відновлять кредитування в 2016 році, - прогноз ICU
Фото: Макс Левин

Банки відновлять кредитування в другій половині 2016 року, очікують в інвесткомпанії ICU. Про це йдеться в аналітичному звіті компанії, конспект якого опублікував LB.ua.

"Імовірно, у другій половині 2016 року процес кредитування відновиться, як ще в 2015 році запевняли в НБУ. Хоча в попередньому базовому сценарії більш оптимістично передбачали, що банки відновлять кредитування раніше другої половини 2016-го, тепер наша позиція така ж, як і у центробанку. Загалом відновлення банківського кредитування і чистих витрат уряду, а отже, більш активне створення грошей і великий ріст грошової маси, швидше за все будуть підтримувати економічну активність упродовж решти 2016 року", - сказано в звіті компанії за підписом керівника аналітичного підрозділу компанії Олександра Вальчишена.

Процес створення грошей у 2014-15 роках і в 1К16 залежав винятково від органів державної влади, а не від комерційних банків через боргову дефляцію, йдеться в документі.

"Основною причиною скорочення витрат в економіці була жорстка позиція НБУ щодо викорінення популярної в минулому практики кредитування банками пов'язаних компаній. Друга причина - повільний темп рекапіталізації провідних банків", - зауважують в ICU.

Хоча звіт, про який йдеться, було оприлюднено ще наприкінці травня 2016 року, прес-служба ICU днями підтвердила прогноз компанії в окремій розсилці.

"Банківський сектор України зараз перебуває на низькому старті перед поновленням кредитування. У більшості великих фінансових установ поліпшилася платоспроможність. Банки накопичили надлишкову ліквідність. За оцінками ICU, надлишкова ліквідність банківської системи становить близько 70 млрд грн", - наводять слова аналітика банківського сектору ICU Михайла Демківа.

До кінця року банки продовжать знижувати ставки по депозитах і кредитах, що буде стимулювати кредитування.

"Хороші показники ліквідності дозволять банкам, за відсутності форс-мажорів, продовжити зниження ставок по депозитах і кредитах. За прогнозами ICU, НБУ до кінця поточного року може знизити облікову ставку до 15%. У зв'язку з цим, ми очікуємо подальшого зниження ставок по депозитах - на 1,5 - 2 п.п. до кінця року. Це означає, що банки зможуть на таку ж величину зменшити ставки і за кредитами", - сказав Демків.

Водночас масштабне кредитування економіки почнеться не раніше середини 2017 року.

Нагадаємо, раніше співвласником інвестгрупи ICU була Валерія Гонтарева, нинішня голова Нацбанку України. Після призначення на високу посаду вона продала свій бізнес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram