ГоловнаПолітика

Українські миротворці не постраждали в сутичках у Південному Судані

В охопленій конфліктом країні перебуває 31 український офіцер

Українські миротворці не постраждали в сутичках у Південному Судані
Фото: EPA/UPG

Українські миротворці не постраждали в сутичках у Джубі - столиці Південного Судану, повідомив голова МВС Арсен Аваков.

"Із учорашнього дня під перехресний вогонь протиборчих сил потрапили миротворці ООН, у складі яких, згідно з міжнародними зобов'язаннями України, задіяні 31 офіцер Нацполіції і Нацгвардії України. День і ніч для блакитних беретів були непрості. Зв'язок був уривчастий. Ми всі хвилювалися. Але щойно зміг переговорити з командиром українського персоналу місії ООН у Південному Судані - підполковником поліції Сергієм Мазуровим. Наші - всі живі і неушкоджені! Усі на зв'язку на території бази в Джуба", - написав Аваков ввечері у понеділок.

Міністр заявив, що у разі потреби за погодженням з командуванням силами ООН МВС України вживе заходів для евакуації миротворчої місії.

Нагадаємо, сутички у столиці Південного Судану спалахнули 7 липня, за два дні до п'ятої річниці незалежності країни.

За останніми даними, в результаті бойових дій загинули близько 272 осіб. Повідомляється, що в неділю військові, лояльні президентові Салва Кіїру, атакували резиденцію Рієка Машара з використанням бойових вертольотів і танків.

Конфлікт у Південному Судані почався в середині грудня 2013 року, між представниками домінантної народності дінка, до якої відноситься президент Сальва Кіїр, і племені нуер, яке представляє перший віце-президент Рієка Машар. У квітні 2015 року Кіїр і Машар підписали угоду про перемир'я, щоб покласти край дворічній громадянській війні, проте напруженість у країні зберігається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram