ГоловнаПолітика

Порошенко запропонував Дуді вшанувати пам'ять українців, убитих поляками в селі Сагринь

Президента Польщі також запрошено до Києва на День Незалежності.

Порошенко запропонував Дуді вшанувати пам'ять українців, убитих поляками в селі Сагринь
Фото: president.gov.ua

Президент Польщі Анджей Дуда подякував президенту України Петру Порошенку за те, що той напередодні поклав квіти до пам'ятника жертвам Волинської трагедії у Варшаві.

Прес-служба українського президента повідомляє, що Дуда назвав це дуже потужним жестом, який дасть початок новому етапу у відносинах між українським і польським народами.

Порошенко зі свого боку запропонував разом відвідати нині польське село Сагринь, де 1944 року Армія Крайова разом з Батальйонами хлопськими вирізала кілька сотень українців.

Під час розмови Порошенко і Дуда також обговорили інші питання двосторонніх відносин, зокрема перспективу підписання договору про співпрацю у сфері оборони, взаємодії в рамках Українсько-польсько-литовської бригади.

Також президент України запросив Дуду відвідати Київ 24 серпня під час святкування 25-ї річниці Незалежності.

Нагадаємо, що цього року виповнюється 73 роки з дня Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Напередодні Сенат Польщі голосами владної партії "Право і справедливість" ухвалив постанову, в якій закликає нижню палату - Сейм - встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різня (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram