ГоловнаПолітика

НАБУ образилося на ГПУ через затримання заступника голови МОЗ (оновлено)

Роман Василишин може уникнути покарання, як мер Вишгорода Олексій Момот

НАБУ образилося на ГПУ через затримання заступника голови МОЗ (оновлено)
Антикоррупционное бюро

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявили, що затримання на хабарі заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина мали проводити вони, а не Генпрокуратура. Стверджується, що порушення підслідності загрожує провалом справи в суді.

Як мовиться у спільній заяві НАБУ і САП, посада затриманого відноситься до категорії «А», а злочин, за яким прокуратура Києва здійснює досудове розслідування, є корупційним.

"А отже, відповідно до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, цей злочин є підслідним Національному антикорупційному бюро України. Відповідно, процесуальне керівництво у цьому кримінальному провадженні з самого початку мало здійснюватися спеціалізованими антикорупційними прокурорами, а всі процесуальні та слідчі дії (затримання, оголошення підозри, обрання запобіжного заходу тощо) - детективами НАБУ, а не співробітниками органів прокуратури або інших правоохоронних органів", - сказано в повідомленні.

НАБУ і САП зазначають, що будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання доказів неприпустимими, оскільки вони були отримані з порушенням процесуального законодавства. Це, як стверджується, створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності за вчинені кримінальні правопорушення.

"НАБУ і САП не вимагатимуть у прокуратури провадження щодо Василишина або будь-які інші провадження, розпочаті з порушенням ст. 216 КПК. Відповідальність за результати цих досудових розслідувань повинні нести ті органи, які почали розслідування з порушенням закону", - зазначили антикорупційні органи.

Наголошується, що станом на 8 липня 2016 року, САП зафіксувала близько 10 спроб передачі в НАБУ справ, які починали розслідувати інші правоохоронні органи. САП повернула їх назад через те, що згідно з КПК, зібрані докази безальтернативно неприпустимі.

"Про згубність цієї практики, яка звела нанівець зусилля правоохоронців, свідчить прецедент із мером Вишгорода Олексієм Момотом. Його затримали у квітні 2016 року СБУ і прокуратура Київської області на отриманні хабара в 1 млн євро, однак уже через два місяці Апеляційний суд Києва скасував рішення суду першої інстанції про обрання щодо Момота запобіжного заходу через те, що "досудове розслідування здійснювалося неуповноваженим органом досудового розслідування, при цьому неякісно, із суттєвими порушеннями вимог КПК України". У цей момент Олексій Момот повернувся до виконання своїх обов'язків не дивлячись на те, що досудове розслідування триває", - нагадали НАБУ і САП.

Оновлення. Прес-служба Генпрокуратури розцінила заяву НАБУ як "підказку для адвокатів підозрюваних".

На її думку, прокуратура Києва була зобов'язана починати кримінальне провадження проти Василишина відповідно до статті 214 КПК, а подальшу підслідність визначатимуть під час розслідування.

Нагадаємо, Василишина затримали співробітники прокуратури та СБУ, а не НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram