ГоловнаПолітика

Закон про спецконфіскації поширюватиметься на осіб, які перебувають у розшуку протягом півроку, - Сюмар

Застосовуватися "до будь-якої" особи закон не буде, стверджує нардеп.

Закон про спецконфіскації поширюватиметься на осіб, які перебувають у розшуку протягом півроку, - Сюмар
Фото: nfront.org.ua

Новий закон про спеціальну конфіскацію арештованих коштів Януковича №4890 діятиме лише до 1 січня 2017 року та буде поширюватися тільки на тих осіб, які протягом півроку перебувають у розшуку. Про це заявила заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, коментуючи закиди окремих політиків про те, що цей закон нібито стосуватиметься "побутової конфіскації" та "може бути застосований до будь-якої особи".

Парламентарій нагадала, що ухвалення закону про спецконфіскації дозволить забезпечити систему оборони країни. За її словами, в умовах фактичної війни це рішення можна порівняти з тими рішеннями, які парламент ухвалював про Межигір'я Януковича. Сюмар наголосила при цьому, що закон про спеціальну конфіскацію стосуватиметься тільки арештованих коштів, які були здобуті злочинним шляхом, а не будь-яких активів узагалі.

"Зараз усі розповідають, що "ось, це може створити прецедент". Кожен у цьому залі насправді накладає цей закон на себе і боїться його застосування щодо себе. Але його неможливо застосувати до будь-кого іншого, бо він діє тільки півроку, і при цьому треба бути протягом півроку в розшуку. Тобто це стосується тільки тих, хто вже сьогодні перебуває в розшуку. Але дуже багато депутатів просто бояться такого прецеденту", - наголосила вона.

Водночас Вікторія Сюмар звернула увагу, що опоненти закону про спецконфіскації не пропонують ніякого іншого способу, який би дозволив закрити бюджетну дірку для фінансування системи оборони. "Адже саме ці кошти закладені в бюджеті на фінансування армії. Вони зараз арештовані в банку і повинні повністю перейти в Державний бюджет України і прозоро розподілятися на ті статті, які вже передбачені головним кошторисом країни. Ці статті, в першу чергу, стосуються системи оборони", - зазначила народний депутат. 

Як відомо, 6 липня за результатами розгляду Комітет з питань національної безпеки і оборони схвалив законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей справляння у дохід держави необґрунтованих активів і активів, власника яких не встановлено (№4890), або так званий закон про спецконфіскації. Крім того, цей законопроект було попередньо узгоджено з урядом. Так, законопроект №4890 передбачає, що клопотання про спеціальну конфіскацію в суд може робити тільки генеральний прокурор, а сама процедура виписана з урахуванням міжнародного права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram