ГоловнаПолітика

Мінфін планує впровадити "окремі елементи" пенсійної реформи з наступного року

Олександр Данилюк вважає, що потрібно знизити рівень популізму.

Мінфін планує впровадити "окремі елементи" пенсійної реформи з наступного року
Фото: 24tv.ua

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що з наступного року буде впроваджуватись пенсійна реформа. Про це він заявив в інтерв'ю ZN.ua.

На питання, чи буде починатися пенсійна реформа, він відповів: «Якісь її елементи будуть впроваджуватися. Але нам потрібне комплексне рішення. Ми зараз почали бюджетний процес, Пенсійний фонд - це інтегральна складова бюджету. В рамках цього будемо аналізувати його роботу, витрати, враховувати безліч факторів. Я не люблю точкові методи. Коли ти приймаєш ситуативне рішення, його або обходять, в результаті чого бюджет заплатить в два рази більше, або протистояння в суспільстві загострюється до такої міри, що це рішення скасовується».

«Потрібен комплексний підхід, система, що дозволяє людям відчувати, що вони захищені. Ось це важливо. Але для цього треба знизити рівень популізму, менше кидатися колючими фразами, перестати грати на публіку, а просто сісти і попрацювати. Тому що ми зобов'язані надати нашим громадянам нормальні пенсії, а не гасла. Якщо в перспективі система нестабільна, які б точкові рішення ми не знайшли, ми будемо продовжувати фінансувати неефективні витрати, а дефіцит і далі буде рости. Звідки беруться гроші? Від платників податків. Це не варіант», - додав Данилюк.

Міністр зазначив, що «ми розплачуємося за нашу неефективність у минулому».

«За рахунок чого ми фінансували всі ці численні соціальні виплати? За рахунок низького економічного зростання і за рахунок зовнішніх запозичень. Ми краще за багатьох знаємо, що будь-який популізм у результаті позначається на бізнесі: економіка згортається, інвестицій немає, робочі місця скорочуються. Будь-яка розсудлива людина це розуміє», - сказав він.

«Найчастіше "процвітання минулих років" , на жаль, фінансувалося за рахунок зовнішніх запозичень або зовнішніх пільг, наприклад на газ. За зловживання і популізм платили і платять платники податків. Тепер ми повинні впоратися з цими перекосами в економіці, і в пенсійній системі в тому числі», - заявив він.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева вважає пенсійну реформу питанням національної безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram