ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна дозволила експорт антрациту компанії з "ЛНР"

ГЗФ "Центральна" отримала ліцензію на вивезення дефіцитного вугілля.

Україна дозволила експорт антрациту компанії з "ЛНР"
Фото: newsprolife.com.ua

ТОВ "Гірничо-збагачувальна фабрика "Центральна", зареєстрована в місті Антрацит на непідконтрольній Україні території, в травні почала відвантажувати на експорт вугілля-антрацит, отримавши відповідну ліцензію в української влади, пише ЛІГА.net із посиланням на кількох вугільних трейдерів.

Вугілля фабрика постачає в Словаччину місцевим компаніям. Вартість антрациту на кордоні - близько $80/тонна (на умовах DAP).

ГЗФ "Центральна" належить Віталію Жарчинському, Наталії Жарчинській і Дмитрові Полубатку.

Жарчинський - доволі відомий луганський підприємець, колишній член Партії регіонів, яку представляв у міськраді Антрацита. Раніше він також працював помічником народного депутата від КПУ Сергія Гмирі.

Дмитро Полубатко - син луганського підприємця Володимира Полубатка, колишнього президента футбольного клубу "Сталь" (Алчевськ). Молодший Полубатко зараз проживає в Києві.

Точні обсяги експорту ГЗФ "Центральна" невідомі. Всього в травні Україна експортувала близько 30 000 тонн антрациту, видобутого на непідконтрольних територіях. Це найбільший обсяг експорту цієї марки вугілля з грудня 2014 року. Зараз в Україні спостерігається дефіцит антрацитових вугілля.

За даними видання, крім ГЗФ "Центральна", експортом антрациту займаються ще низка компаній: ТОВ "Інтегралл" (Старобільськ, Луганська область), яку очолює Павло Подліпян, який потрапив під українські санкції, ТОВ "Ровеньки-Углепостач", що належить Сергію Мельничуку, брату радника так званого міністра енергетики "ЛНР" Олександра Мельничука.

Експорт антрациту з України підлягає ліцензуванню. Дозвіл на експортні операції видає Мінекономрозвитку за погодженням з Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram